Русенци излизат на протест срещу завода-замърсител "Монтюпе"

Десетки граждани на Русе излизат на протест тази вечер срещу обгазяването на града, предаде БТВ.

Живеещите в Русе настояват френският завод за автомобилни части "Монтюпе" да спре да изпуска вредни емисии във въздуха. От регионалната екоинспекция са категорични, че именно заводът е причинител на замърсяването на въздуха.

Компанията отнесе глоба от половин милион лева заради обгазяване на Русе през септември. Това е поредната, но и най-висока глоба на завода. Тя обаче не дава резултат, защото снощи отново е получен пореден сигнал за замърсяване.

Установено е, че коктейлът от вредни газове се изпуска чрез вентилационни клапи, а не през пречиствателната система. Затова според протестиращите димът се издигал на височина 20-30 метра, а вятърът го разнасял над целия град.

Една от недоволните жителки - Владислава Гарвалова, каза, че градът се обгазява вече пета година, протестите също са пет.

Хората се оплакват, че усещат остра миризма на бакелит, която наподобява миризма на кабели и изгоряла пластмаса. По думите им в завода има десет леярни, които работят без пречистватели. Гражданите очакват отговор от институциите и искат да знаят дали са жертви на корпоративни интереси.

Друга жителка на Русе, Андриана Николова, поиска психозата, която ги обхваща, да спре. Тя поясни, че им се налага постоянно да душат, да живеят цяло лято на затворени прозорци, децата да не могат да играят навън. Жената поиска властите чрез законови мерки да стопират това производство и всички да живеят в нормален град.

В измерванията са установени Формалдехиди Вифеноли, съставната част на бакелита, и Диметил Амин, който е измерен 96 пъти над нормата с газов анализатор.

Спасимир Димитров, представител на общината, съобщи, че е имало насрочени срещи на кмета със специализираните институции с цел да се насочат усилията на хората, които могат да констатират.

Той допълни, че се проверява не само фирмата, която се визира, но и всички потенциални замърсители.

Ако нарушенията продължат, кметът ще бъде безкомпромисен от гледна точка на това, което трябва да се предприеме, за да спре замърсяването, каза още представителят на общината.

Коментари

Задължително поле