Русия е предложила на Украйна продължаване с една година на договора за транзит на газ

Снимка: Архив

Русия предложи на Украйна да удължи настоящия договор за транзит на газ за една година, който изтича на 31 декември 2019 г., информира журналистите министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в кулоарите на срещата на руско-турската междуправителствена комисия в турския град Анталия.

"Ще изчакаме започването на тристранни консултации, когато бъде избрано ново правителство (в Украйна) и да се появят контрагенти. Като цяло искаме Украйна да купува газ директно. Предложихме на нашите колеги да удължат съществуващия договор за една година при съществуващите условия", заяви Новак, отговаряйки на въпрос за евентуалното удължаване на настоящия договор за транзит.

Министърът добави, че възможните корекции са предмет на договаряне от страна на търговски дружества.

Агенция "Ройтерс" съобщи в петък, че Русия възнамерява да сключи краткосрочно споразумение с Украйна за транзита на газ за Европа след изтичането на настоящия договор между „Нафтогаз“ (Украйна) и „Газпром“ (Русия). Според вестника, Украйна се надява на дългосрочна сделка за 10 години, но това не е рентабилно за Русия, която ще уреди едногодишна сделка, така че да може да увеличи капацитета си и да пусне газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток".

Коментари

Задължително поле