Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Русия и доларите Кога Москва ще се отърве от зелената валута

Централната банка купува ударно евро и юани

До началото на украинската криза през 2014 г. Русия е продавала нефта на европейците и китайците в долари. Това положение на нещата е свързано с централната роля на долара в международната търговия. Но след 2014 г. Русия започна да се дистанцира от САЩ. С това е свързано и значително намалялото използване на долари от Москва. Тази тенденция набра обороти през второто тримесечие на 2018 г., когато руската Централна банка обмени повече от 100 милиарда от доларовите си резерви в евро и юани. Това решение бе взето след ожесточаване на американските санкции през април миналата година срещу страната.

Преструктурирането на златно-валутните резерви на Русия придоби следния вид. През първото и второ тримесечие на миналата година по сметките на Руската Федерация имаше 200 милиарда долара. Три месеца по-късно обемът на зелените пари в резервите на Централната банка намаля до 100,32 милиарда долара.

Едновременно с това американската валута беше обменена в евро. В първото тримесечие на 2018 г. общото количество евро по сметките на руската Централна банка беше еквивалентно на 102 милиарда долара. Към 30 юни 2018 г. то нарасна до 201,02 милиарда долара. Но независимо от този впечатляващ прираст, той отстъпва на прираста в юани. През първото тримесечие ставаше въпрос за еквивалента на 23 милиарда долара, но само след едно тримесечие това количество нарасна три пъти. В края на юни 2018 г. количеството юани по сметките на Централната банка на Русия е равняваше на 67,34 милиарда долара. Този ход на Москва е впечатляващ, защото с него тя се противопостави на централната роля на долара в международната търговия.

Юанът е петата валута в международните операции. През 2013-2014 години от 14% до 16% от китайската търговия се пада на юана, като вземем предвид, че през 2009 г. този процент беше нула. Получава се така, че здравата банкова мрежа и държавните ограничения върху пазарната дейност представляват много по-успешен модел от финансовата либерализация и намаляването на контрола. За това трябва сериозно да се замислим, тъй като на хоризонта и в Европа, и в САЩ, се мержелее нова финансова криза…

Със съкращения, превод „Гласове” – Никола Стефанов

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Масква ракетни
  двигатели прадава
  И валюта получава

  Татар Булгар
  эаеми палучава,
  нищо не прадава
  и децата си эаробява
  УРААА

 2. Масква си е агресивна
  и към валюта активна
  брутално эавладява,
  па долар присвоява

  Ценните книжа деца,
  са нещо важно на света,
  Чем больше купил,
  тем лучше сторил…
  УРААА
  / деньги в карман не мешает,
  эдоровье поправляет/

  УРААА

 3. Мили джендърчета соросоидни отрочета !
  Знаете , Русия е най голямата държава в света с най-много ресурси и сила номер 1 в света.
  Колкото и да ревете това са реалностите.
  А ракетните двигатели не са проблем, има си телескоп бинокъл и ще гледате космоса с тях.

  1. Кое е сила бе малоумник, тия прости крадливи некадърни ватници един бойлер не могат да произведат, та камо ли по-сложна техника 🤣 една южна корея БЕЗ никакви ресурси има по-голяма икономика от тая мизерна мръсна кочинина. Италия е с по- голяма икономика, за по-големите и десетократно по-развити и богати държави да споменавам ли?

 4. И пак обръщате юаните в долари за да се разбере колко са. А и тия ‘впечатляващи’ суми са жълти стотинки за американската икономика, е за руската кочина са си доста пари, но както се вижда долара не е мръднал, докато мизерната рубла непрекъснато пада 🤣

 5. Эа да докара космонафти
  до Межд.Косм.Станция,
  Таэ гадна Масква
  Палучава пара…
  УРААА
  / эащоту друг ни може,
  Дедо Боже/

 6. Уви деца,сега эа сега,
  ракетни двигатели
  праиэвежда само Масква
  УРААА
  / онеэ Китайски Камунисти,
  не энайш кво правят,
  ама силно с Чича се ибават…
  эа търговски войни,
  не ми гавари…/

  1. преди 4 дни писаха за един арестуван пиян сиганин… още тогаз писах, че това е фоба.
   оттогаз не се е вясвал.

 7. Частни компании летят до международната космическа станция. Да не са случайно руски. Кога частни руски компании ще правят космически полети? На кукуво лято. БВП на Русия е колкото на Испания. Сиреч, 48 млн. испанци произвеждат толкова, колкото 150 млн. руснаци. А Испания колко е голяма и какви ресурси има? Питам този от Масква.

  1. доста слабоумно мнение… особено на фона на руските двигатели ползвани от янките и неспособността на други да пратят човек до мкс. поне за момента.

 8. Много е зле картината, русофобите тотално дезинформирани за Русия от западните СМИ и поради това продължават да ръсят- -д-е-б-и-л-и-з-ъ-м- -след -к-р-е-т-е-н-и-з-ъ-м- и обратно 🙂 Колкото и да не им се иска на определени сили и хора, Русия ще е водещата сила на планетата ни доста дълго, а Запада ще отида на кон в -г-ъ-з-ъ- 🙂 Нарича се еволюция, а и четете тая история ве -г-л-а-в-о-ч-и-, на какво се надявате, на вечна краварска империя ли? 🙂

 9. Ами те не само русофобите ами и Американцоте си мислеха ,че са много зле ,защото толкова много лъгаха,че бяха започнали сами да си вярват и сега в един момент когато дойде отрезвяването стана ясно ,че руснаците са ги изпреварили в много отношения-оръжие,космос,международна политика,а от там и влияние.Вече двете държави са с еднакъв рейтинг на неодобрение ,което е даване назад за Америка и плюс за Русия и т.н. ,но това е само началото.Оказва се ,че палачинката се обръща.

 10. МИЛИ РУСОФОБИ АМЕРИКАНОФИЛИ , ЕВРОДЖЕНДЪРИ И ВСЯ ОСЬТАЛАЯ ПЕДЕРАСТКАЯ СВОЛОЧ……………РУСИЯ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ НОМЕР 1 ВЪВ СВЕТА, А ВИЕ ЩЕ СЕ ПУКАТЕ ОТКЪМ РАЗПРАНИТЕ СИ ЗАДНИЦИ ОТ ЛЮБОВТТА КЪМ РУСКАТА МЕЧКА………….

 11. Чакам някой да ми обясни как 48 млн. испанци произвеждат толкова, колкото 150 млн. руснаци. ЧАКАМ.

 12. Ще се отърве като направи икономика като доларовата. Значи няма да е скоро.

 13. Никосаки посераки,
  На …да ми играеш сиртаки,
  Апа “ някой си“, налИ
  цяла Гърция подпали,
  и много маменца
  В скръб потопи…

  Летят , AМА с двигател Made in Russia,
  От неуки пидали ми дойде до гуша,
  Русия ги продава и паре ПОЛУЧАВА,

  Кротко бе, майна, ти полудя
  като истината эа двигателите раэбра…
  УРААА
  / пич, това е секс прогрес,
  намажи си гъэа с грес,
  Будь эдоров,
  Нахуил те,
  Молодец Петров/

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.