Русия очаква бързи отговори от САЩ

През петте вълни на разширяване от 1990-те насам НАТО стигна до нашата граница, заяви руския външен министър Сергей Лавров на годишната си пресконференция.

По исканите гаранции за световната сигурност

Всяка стъпка на Москва ще бъде ръководена от националния интерес

Западът забрави ангажиментите си

Русия очаква бърз писмен отговор на поставените по време на проведените тази седмица срещи искания като гаранции за сигурност или контрапредложение от САЩ, за да се избегне негативно развитие в региона. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в петък на годишната си пресконференция, цитиран световните агенции.

“Ако нашите предложения бъдат отхвърлени, ние ще направим оценка на ситуацията, ще доложим на президента и ще вземем решение въз основа на всички фактори и най-вече в интерес на обезпечаване на сигурността ни. Няма да гадая как ще постъпят нашите колеги от Запада, това е контрапродуктивно. на нас ние важно да получим конкретен отговор или контрапредложение.”

Лавров поясни, че всяка следваща стъпка на Русия ще бъде ръководена от националния интерес и глобалната стабилност.

През декември Русия поиска НАТО да оттегли обещанието си за членство на Грузия и Украйна и изтегляне на сили на Алианса от Източна Европа.

На въпрос защо сега Москва повдига въпроса за разширяването на НАТО руският външен министър отговори:
“Натрупа се... Натрупа се от 90-те години, когато беше дадено обещание за неразширяване на НАТО, да не се разполагат военни структури на изток - всичко това беше забравено и НАТО през петте вълни на разширяване стигна до нашата граница.”

Русия не разбира как Европейският съюз вижда участието си в преговорите за сигурността в региона, заяви още Лавров по повод коментарите на върховния представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел, който настоя Брюксел да е страна в преговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Росен Радославов

    Русия поиска. Русия очаква. Русия не разбира. Имаше едно време един сОюз нерушимый и в центъра му беше Русия и тогава пак беше същото. Един дребен хрушчов си свали обувката в ООН и тропа с нея по банката пред себе си. Пак искаш, пак очакваше. И уж нерушимо онова сесесере, а се разпадна за няма и една седмица. Сега какво ли ще се разпадне? Тия не се учат от миналото изобщо. Кремльовците. Правя разлика между руснаци и кремльовци. В тая прокълната сграда който и да влезе нещо му става. Най-много руснаци изби неруснак - джугашвили един от Грузия. Дребно куцо и зло човече, което обърка света, а на България и разказа играта.

Още от Свят