Русия приветства предложението на САЩ за продължаване на договора СТАРТ

Москва приветства политическата воля на САЩ за продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения Нов СТАРТ. Всичко обаче зависи от подробностите на това предложение, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА.

Русия се обявява за продължаване на договора, за да бъде осигурено време за преговори и контакти, но подробностите по това предложение тепърва трябва да бъдат проучени, посочи той.

"Тук е много важно всяка страна да вземе под внимание загрижеността на другата и да бъде взета под внимание позицията на Русия", добави Песков. Той заяви, че не знае дали Москва вече е получила по дипломатически канали официално предложение за продължаване на договора.

Москва все още не знае "за какво конкретно е готова да говори американската страна", каза говорителят на Кремъл и допълни: "Имаме собствена позиция, добре известна и последователна, извън която не можем да излезем".

Той коментира думите на говорителката на Белия дом Джен Саки, че президентът Байдън се обявява за продължаване на договора без никакви промени и условия. Песков заяви: "Досега не е ставало дума за това, досега бяха поставяни известни условия за продължаване, редица от тези условия бяха абсолютно неподходящи за нас, затова нека първо се запознаем с това, което предлагат американците, а после да коментираме".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия