Русия ще спасява уникалната си морска база в Камчия

Басейнът с олимпийски размери в спортния комплекс е гордостта на СОК "Камчия".

Санаторно-оздравителният комплекс има дългове, за първи път е затворен за празниците

Дължи и пари за данъци към община Аврен

Mорският санаторно-оздравителния комплекс “Камчия“ на 25 км южно от Варна, собственост на правителството на Москва, може да премине във владение на правителството на Руската федерация. Проектът е в ход още от март, когато на визита в България бе руският премиер Дмитрий Медведев, а целта е уникалният проект да бъде спасен от крах, като се осигури нужното финансиране. Това стана ясно от изказване на руския външния министър Сергей Лавров пред горната камара на руския парламент. В навечерието на Коледа пред сенатори той призна, че комплексът в България, който се е радвал на колосална популярност сред младежта, спортистите и всички, които искат да развиват контактите между гражданите на Русия, България и други страни, не се развива добре. "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори", изреди Лавров. "Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", отвърна министърът на въпрос на сенатори не е ли редно СОК "Камчия" да се превърне в хуманитарен център като основна площадка за прокарване на руските интереси в Европа.

Лавров увери сенаторите, че това ще се случи въпреки бавната бюрократична машина. Той добави, че се подготвя обсъждане на въпроса на оперативно съвещание на Съвета за сигурност с участието на премиера и всички ведомства, които могат да помогнат за реализирането на тази схема. "Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото по наша оценка ситуацията много бързо деградира", поясни руският външен министър.

Финансовите проблеми на комплекса за над 2000 души са видни и в България. За първи път базата не посрещна гости за Нова година. Не работи огромната закрита ледена пързалка, която от 2015 г. бе любимо място и за отседналите за празниците туристи, и за варненци и жителите на региона. Въпреки че ръководството на СОК "Камчия" се похвали в социалните мрежи, че това лято има 30% ръст на туристите спрямо 2018 г. и комплексът е посрещнал над 10 000 деца, дружеството има дългове към община Аврен, на чиято територия е. Над 90% от постъпленията от налози в местната хазна на малката община идват именно оттам. "До миналата година винаги плащаха всичко до юни, като ползваха 5% отстъпка. Тази година издължиха 50%, но останалата половина от 720 000 лв. не бе платена до 30 октомври. Предложиха ни схема за разсрочено плащане, която не бе изгодна и общинският съвет я отхвърли. Последва втора оферта, която бе приета. Така в хазната постъпиха 217 000 лв., а останалите ще се погасяват в 6-месечен срок", заяви пред "Труд" кметът на Аврен Емануил Манолов. Той не скри притеснението си от проблемите на най-големия данъкоплатец в общината. "Този комплекс е огромно богатство, държим той да продължи да се развива, независимо дали собствеността е на Москва или на федералното правителство. Промяната може да осигури нужния бюджет за това", коментира Манолов. На това се надяват и стотици работници, които си вадеха хляба в СОК "Камчия", а сега са освободени.

Първият анонс за евентуален трус бе даден през февруари 2016 г., когато Департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от около 66,5 млн. евро. Обявата обаче бе свалена седмица по-късно без мотиви. През лятото на 2018 г. единственият български представител в борда на директорите - изпълнителният директор Станка Шопова, подаде оставка, притисната от здравословни проблеми. Бившият първи секретар на ЦК на ДКМС бе идеен двигател на проекта и близък приятел на бившия кмет на Москва Юрий Лужков, който даде старта му. СОК "Камчия" бе учредено през 2003 г. като дружество със специална инвестиционна цел, а година по-късно едноличен собственик на капитала от 304,2 млн. лв. стана правителството на Москва. Договорът за изграждането на СОК "Камчия" бе подписан от бившия социален министър Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от кабинета на Сергей Станишев. За да се реализират руските инвестиции край морския бряг до устието на р. Камчия и уникалния биосферен резерват, правителството отпусна 7,7 млн. лв. за изграждане на над 10 км магистрален водопровод. До 2013 г. руснаците вложиха над 120 млн. евро в изграждането на модерни бази, като идейният проект на комплекса бе разработен от екип от Санкт Петербург, ръководен от арх. Игор Малков. Върху терена от 101,2 дка бяха обновени хотел "Лонгоз", вилно селище "Пирин" и бяха построени детските лагери "Радуга" и "Черноморски", спортен комплекс с басейн с олимпийски размери и многофункционални игрища, медицински център "Здравец", амфитеатър с 2000 места, както и учебно-възпитателен център. В него преди 5 г. отвори врати частното СУ "Юрий Гагарин". В елитното руско училище зад граница се обучават 300 деца от 15 държави. То е единственото с лиценз по българската и руската образователни системи, а от тази година с изпит след 9 клас възпитаниците му могат да получат диплома за завършено руско основно образование.

В комплекса се намира и авиокосмически център. В него има аналог на спускаемия апарат СОЮЗ-ТМА, цифров планетариум и музей, в който се съхраняват образци от космически храни - дело на български учени. Ръководител на центъра, който приема групи срещу 6 лв. билет за възрастен и 4 лв. за ученици и пенсионери, е космонавтът Красимир Стоянов. До 2015 г. базата на СОК "Камчия" приемаше само московчани. През есента, зимата и пролетта с дотации почиваха ветерани, социално слаби майки с деца, а лете - ученици. След като Русия сложи точка на безплатните ваканции в страни от ЕС, комплексът - носител на множество архитектурни награди, се отвори и за други чужденци и българи. Огромната пясъчна ивица, близостта до резервата, модерната база и многото зеленина привличаха гостите. Тематичните лагерни смени за ученици бяха пълни, а на откритата сцена се редуваха фестивални прояви. Космонавти от различни страни редовно гостуваха в комплекса, който бе предпочитан за тренировки от различни спортни тимове. Сред верните приятели на комплекса бяха певците Грета Ганчева и Бисер Киров. Месеци след оставката на Станка Шопова тя бе наградена от президента Владимир Путин с орден "Дружба" за принос в развитието на руско-българските отношения. Постът й в дружеството пое Николай Недялков - британски възпитаник, живял дълго в Русия. Оттогава се промени и публичната комуникация, която мина изцяло в полето на социалните мрежи. Това лято СОК "Камчия" бе домакин на националния диабетен лагер, чиито звездни гости бяха волейболната легенда Матей Казийски и асът на "Лудогорец" Козмин Моци. Пъстрата програма на летните лагери бе продължена от академия за доброволци на БЧК, конференция на Синдиката на българските учители и други есенни прояви. Но в края на годината "Камчия" опустя. На ход за възвръщането на старата й слава са руските стопани на комплекса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи