Руси Чанев с „Икар“ за цялостен принос

Руси Чанев

Цветана Манева с приз за преподавателска дейност

Руси Чанев ще получи награда “Икар” за цялостен принос към театралното изкуство. Отличието за чест и достойнство през 2017 г. се присъжда на Гинка Станчева. Статуетка за цялостния є принос към преподавателската дейност ще получи проф. Цветана Манева.

Гинка Станчева
Гинка Станчева

Номинациите за “Икар 2017” бяха обявени вчера преди обед в залата на Американския център в Столичната библиотека.

Национални награди за сценични изкуства ИКАР се връчват от 1974 г. в знак на съпричастност на българските творци към Световния ден на театъра – 27 март. Основен инициатор и организатор е Съюзът на артистите в България, който е съставен от професионални гилдии в сферата на живите изпълнения и сценичните изкуства. Всяка година наградите “Икар” отличават най-добрите постижения в областта на драматичния и кукления театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.

Тази година за режисура са номинирани Николай Поляков (“Анна Каренина”, Театър “София”), Крис Шарков (“Хеда Габлер”, Драматично-куклен театър “Иван Димов” – Хасково) и Боян Иванов (“Жулиета”, Драматичен театър “Сава Огнянов” – Русе).

Цветана Манева
Цветана Манева

Наградите “Икар” нямат отделни номинации за най-добро представление – всеки от спектаклите, които се борят за приза в някоя от категориите, може да бъде удостоен с най-важната статуетка.

По брой номинации водят две постановки – “Анна Каренина” на Поляков и “Майка”, на дебютантката Маргарита Мачева по текст на Максим Горки (Драматичен театър “Николай Масалитинов” – Пловдив).
Спектакълът на Николай Поляков се бори още в категорията за авторска музика (Христо Йоцов, работил още по “Роня, дъщерята на разбойника”) и сценография (Марина Райчинова). При “Майка” номинирани са изпълнителките на главната и на поддържащата женска роля – Ивана Папазова и Елена Кабасакалова.
Друга режисьорка, поставяла за първи път през 2016 г., също бележи успех – “Хамелин” на Александра Петрова (Сатиричен театър “Алеко Константинов”) има две от петте номинации в категорията за дебют. За статуетката ще се конкурират Петрова и актьорът Мартин Христов.

С по две номинации са още “Тартюф”, с който режисьорът Красимир Спасов отбеляза 75-ата си годишнина, “Хеда Габлер” по Ибсен и “Цимбелин” по Шекспир на Маргарита Младенова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.