Руските балерини отслабвали с бяло вино

Не смесвайте месо и риба

Случвало ли ви се е да гледате балет и да си мислите: не, тези жени не са истински? Прекалено слаби, прекалено стегнати. Такива в реалния свят няма, дори и да са 16-годишни.

Шокът е още по-силен, ако ги гледате не по телевизията, а на живо. Човек неминуемо си задава въпроса “тези въобще ядат ли?”

Ядат, даже доста. Но всяка, според метаболизма си. На едни им се налага да броят калории, други просто внимават със сладкишите и шоколада, трети могат да се тъпчат, без това да им се отразява. Обаче в миналото в Съветска Русия имало една много популярна и ужасно нездравословна балеринска диета за спешни случаи – примерно, ако са качили няколко кила, а им предстои скорошен спектакъл. С този меко казано странен режим те сваляли по 4 кг. за 5 дни. Ето го и него: от първия до четвъртия ден на диетата храненията са три и се състоят от равни части бяло вино и кашкавал. Сутринта – 50 грама вино и 50 грама кашкавал. На обяд – по 150 грама, вечерта – по 100 грама. На петия ден никакво ядене, само бутилка вино.

Вариант на тази диета, само че със сухари, вместо с кашкавал, се ширел и сред българските балерини през соца. В днешно време тези варварски средства са забравени.

Основните принципи, които балерините спазват, са следните: стабилна закуска, защото по това време метаболизмът е най-активен. Въглехидрати, но под формата на елда, ориз, пълнозърнести или оризови сухари, овесени ядки, плодове. Супата се яде самостоятелно, като отделно хранене. Не се смесват месо и риба, тъй като трудно се усвояват и подуват стомаха. Солта трябва да се изключи от менюто, млечните продукти да са обезмаслени. Вода се пие 30 минути преди или един час след хранене. За денонощие общото количество е около два литра. Забравете за курабийки, сладки, пушени меса, полуфабрикати, мариновани храни, газирани напитки и бира.

Колкото и да е важно храненето, тайната на тънките и стегнати тела на балерините е в огромното физическо натоварване. Макар и да творят изкуство и да изглеждат изящни, те са истински атлети. Никой не си задава въпрос защо една спринтьорка е само кожа и мускули, нали?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме