Руските граничари са задържали 24 украински моряци

Снимка: Архив

Упълномощеният по правата на човека в Русия Татяна Москалкова смята, че професионалните действия на руските граничари са помогнали да се избегне най-лошата ситуация с устроилите провокация в Керченския пролив украински военни кораби. Тя уточни, че задържаните украински моряци са общо 24 души, предава „Интерфакс“.

„Трима моряци са в първа керченска болница, лекарите не казват, че състоянието им е тежко, но, безусловно, ранените са си ранени и е много важно да им бъде оказана квалифицирана помощ и такава се оказва“, заяви тя.

По нейните думи, всичко, което се е случило, е тясно свързано с правата на човека, „защото можеше да доведе до по-сериозни последствия от тези, с които се сблъскахме“, смята Москалкова.

На свой ред, председателят на комитета към Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев заяви, че задържаните в близост до Керченския пролив членове на екипажа на украинските военни катери ще бъдат изправени пред съда.

„Корабите (на ВМС на Украйна) са доставени в Керч. Екипажите са арестувани и ще бъдат предадени на съда, капитаните и личния състав ще понесат съответното наказание“, цитират Бондарев от неговата пресслужба.

По мнението на сенатора, използването на оръжия от Русия по отношение на украинските военни кораби е абсолютно правомерно, тъй като те са нарушили държавните граници на страната.

Коментари

Задължително поле