Руснаци инвестират в домове за защита от срив на рублата

Ръст на сделките с 31%

В Москва има 14 801 продажби

Покупките на имоти в Москва рязко нараснаха, защото хората искат да се предпазят от спад на курса на рублата. ?

Продажбите на апартаменти в Москва са нараснали с близо една трета през месец март, тъй като руснаците искат да защитят парите си на фона на срива на рублата, съобщи агенция Ройтерс. Федералната служба за регистрация на имоти Росреестр съобщи, че общо 14 801 продажби на завършени апартаменти са договорени в Москва през март. Това е ръст с 31% спрямо февруари и с 13 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Рублата достигна 4-годишно дъно през март, след като намаленото потребление на горива тласна цените на петрола рязко надолу. Руската валута пострада и от общото желание за избягване на риска на фона на разпространението на коронавируса в цял свят.

“Купувачите се насочиха към имоти на фона на валутните колебания”, казва Игор Мейданов, ръководител на офиса в Москва на Росреестр. Москва, където живеят 13 млн. души, е най-големият имотен пазар в Русия.

Сериозен ръст има и в продажбите на апартаменти на етап “в строеж”. През март сделките с такива жилища са нараснали с 13% спрямо февруари, казва Сергей Бесонов, вицепрезидент на най-голямата руска банка Сбербанк, която е един от основните играчи в ипотечното кредитиране.

Мария Литинецкая, управляващ партньор в Метриум (Metrium), една от най-големите компании за недвижими имоти в Москва, казва, че хората се страхуват от спада на рублата и затова купуват имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти