Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Два кораба горят в Керченския проток (ВИДЕО)

Колко отпуска ви се полага, когато работите на повече от едно място

Жалба срещу лекар заради обида и изгонване

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 януари 2019

ЦСКА се цели в румънски ас

Тереза Мей ще търси резервен вариант за ирландската граница

Аварирал е локомотивът на бързия влак София-Кулата

С над 6 милиона лева ремонтират бул. „България“ Още 90 млн. лв. инвестират в града

Във ВВС отчетоха успешно изпълнение на основните задачи

Само 4,7% от фирмите оцеляват над 5 години (ОБЗОР) В близо половината от дружествата няма нито един нает човек

Най-често се създават фирми в сектора на търговията.

Само 4,7% от новите фирми в страната оцеляват над 5 години, сочат данните на НСИ. Това се дължи на факта, че много хора след като останат без работа се опитват да стартират собствен бизнес. Най-често те регистрират фирма и започват дейност в търговията. Повечето от тези фирми обаче нямат нито един нает служител и не могат да оцелеят на пазара. В резултат само няколко години по-късно начинаещият в частния бизнес човек е принуден да преустанови дейността си.

През 2015 г. са създадени 40 358 фирми, като от тях само 81,1%, или 32 745 предприятия са преживели успешно 2016 г. Оказва се, че близо 19% от новите дружества не оцеляват дори една година. При фирмите с над 10 служители след първата година от създаването им оцеляват 91,5%. Но броят на новите фирми, които оцеляват над 5 години е много малък. Делът на предприятията, създадени през 2011 г. и все още активни 5 години по-късно – през 2016 г., е само 4,7%. Най-жизнеспособни са предприятията от сектор “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, където делът на оцелелите над 5 години компании е 13,2%.

През 2016 г. в България е имало 347 962 активни предприятия, което е ръст с 2,6% спрямо 2015 г. За целия период от 2012 г. до 2016 г. най-голям е делът на фирмите, в които няма нито един нает служител. През 2016 г. техният брой е 169 625, или 48,7% от активните фирми. В групата с “1-4 наети” работника попадат 127 187 фирми, или 36,6% от общия им брой. Най-нисък е делът на дружествата с “5-9 наети лица”. Средно за 5-годишния периода той е 7,3%, а в групата “10 и повече наети лица” попадат 7,9% от активните фирми. Въпреки че са малко на брой, в предприятията с над 10 наети лица работят 69,4% от заетите граждани.

Всяка година се създават, т.е се раждат средно 12,2% от активните фирми, сочат данните на НСИ за периода 2012-2016 г. За този период най-голям дял имат новите фирми в сектор “Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – 43,5%. Най-нисък е делът на новите предприятия в сектор “Добивна промишленост” – 0,1%. Най-голям е броят на новите фирми, които не наемат нито един работник. През 2016 г. такива са 29 635 нови фирми, следвани от тези с 1-4 наети – 12 291, а новите предприятия с над 10 наети работника са само 558.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Е пък на някои им сменят само имената ,примерно на 5г…..фирмите де..И все едни такива бедниии…..

  2. Кой ще оцелее в тази страна ?! Режат и те давят отвсякъде. Откриваш сметка пари, правиш превод пари, получаваш пари плащаш проценти на банката. За месечната такса да бе говорим. Всеки месец една заплата отива само за банката! Теглиш в брой плащаш 5% данък дивиденти върху собствените си пари, къде по Света я има тази глупост?

  3. УСЛОВИЯТА ПРАВЯТ ХОРАТА А ПЪРВИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ СЪС СПЕКУЛАТИВНО ПРОВЕДЕНИ ФАЛШИВИ СИТУАЦИИ. СИСТЕМАТА Е ОРГАНИЗИРАЛА ХАОС В РАЗЮЗДАНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА „НЕАДЕКВАТНИТЕ“ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ДИСКРИМИНАЦИОННАТА АНАРХИЯ В ОБЩЕСТВОТО СЪС СИМВОЛИЧНА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ А БИЗНЕСЪТ Е ПРИВИЛЕГИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ СПЕКУЛАТИВНИ КАПИТАЛИ ПОД ЕГИДАТА НА ОРТОДОКСАЛНИЯТ МВФ – ПОСРЕДНИК В ЗАГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА СОБСТВЕНОСТ И БИЗНЕС ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ …………

  4. Кой още твърди, че системата подкрепяла частната инициатива/бизнес. Тя е в услуга само на едрия капитал- Останалите ще трябва да му слугуваме.

  5. Тези данни биха били още по-полезни, ако ги сравните със същите от други държави или с ЕС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.