Сапфирът разкрива предателства

Най-големите сапфири са намерени в Шри Ланка. Най-скъпите са от Кашмир, а в Тайланд има много редки звездни кристали с 12 лъча.

Кристалът е връзката ни с Господ

Най-търсен е с цвят на метличина

С рубина са „близнаци“, но с различни примеси

Астеризмът е ефект, при който на повърхността пробягва звезда

Сапфирът е един от дванадесетте камъка, украсяващи Небесния Ерусалим, описан в Апокалипсиса. Той е символ на спасението и окончателното помирение на хората с Бога. Този камък развива висшата духовност и дава вътрешна концентрация, особено по време на молитва. Затова едно от имената му е "камък на монахините". С него продължаваме поредицата „Тайните на камъните“.

Рубинът е червен като кръвта, изумрудът е зелен като тревата, сапфирът е син като небето, а диамантът е прозрачен като планински поток. Тези азбучни факти, които научава всяко малко дете, всъщност не са точно факти. Вече знаем, че диамантът може да бъде син, жълт, сив, зелен, кафяв или черен на цвят. Рубинът варира от розов до червен. Сапфирът, този къс майско небе, може да бъде не само във всевъзможни нюанси на синьото, но и безцветен, розов, оранжев, жълт, зелен, виолетов или черен.

Трудно е да се различат на вид, когато са в подобни цветове, но диамантът се състои от чист въглерод, даже гори като въглищата - е, при температура над 800 градуса. Докато рубинът и сапфирът са видове корунд с формула Al2O3, като сапфирът е по-евтиният, тъй като условията, които определят неговия цвят, са много по-често срещани от тези на рубина. В днешно време всички корунди, освен червените, се приемат за сапфири. Червените корунди пък се наричат рубини. Сапфирът, както и "кръвният" му брат рубинът, са вторите по твърдост, след диаманта. Твърдостта на корундите е 9 по скалата на Моос.

Цветовете на корунда идват от различните примеси. Рубинът, например, дължи цвета си на малки количества тривалентен хром, замeнящ алуминия в кристалната структура. Сапфирът може да има микропримеси на желязо и титан (за сините цветове), ванадий (за виолетовите), хром (за розовите) и желязо+ванадий (за оранжевите). А когато съдържанието на желязото е по-малко, тогава скъпоценните камъни са жълти или зелени. И въпреки цялото това разнообразие от цветове, името му произлиза от гръцката дума за син - sappherios, защото тъкмо в този цвят са най-скъпите сапфири. Синият цвят е любим на 35% от жените и 57% от мъжете. Те го свързват с цвета на небето и морето. Синьото навява асоциации с чистота, мъдрост, сериозност, благочестие, власт и победа. Най-търсеният си цвят е цветът на метличина. Ако камъкът е и кристално прозрачен, то той се смята за изключително ценен.

Едни от най-скъпите корунди произлизат от Кашмир и са открити в края на XIX век. В днешно време находища на сапфири има в Шри Ланка, Мианмар, Кашмир, Австралия, Индия, Кения, Танзания, Мадагаскар, Тайланд, САЩ, Китай, Северна Америка и Бразилия. Като Тайланд е родина на рядък вид сапфири - с 12-лъчев астеризъм. Това значи, че когато са оформени като кабошон, върху повърхността им светлината пробягва под формата на звезда с 12 лъча. Астеризмът - този специфичен ефект при скъпоценните и някои полускъпоценни камъни, най-често е 4 или 6-лъчев. Ефектът се дължи на включвания от минерала рутил под формата на миниатюрни иглести кристали. Има практика скъпоценните камъни да се нагряват, за да се избистрят и да се подсили цвета им. Но при това нагряване рутиловите включвания се разтапят и се губи звездният ефект.

За красива коса

Сапфирът е силен и благороден камък. На неговите лечебни качества са посветени множество трактати. Смята се, че регулира функциите на жлезите с вътрешна секреция, лекува очите, премахва от тялото отровите и стреса. Пречиства кръвта при натравяния и регулира нарушеното кръвообращение. Заздравява вените и подобрява тяхната еластичност. Помага при силно кръвотечение. При висока температура трябва да се постави върху сърцето и треската ще отмине. Добро средство е за болки в гърба и кожни проблеми. Разхубавява косата и ноктите, премахва брадавици. Използват го при астма и проблеми на стомаха и червата. Помага при женски болести, костни заболявания и ставни болки. Но има едно условие - за да се проявят целебните свойства на камъка, неговия притежател трябва да бъде целомъдрен и добър.

Символ на спасението

Сапфирът е един от дванадесетте камъка, украсяващи Небесния Ерусалим, описан в Апокалипсиса. Той е символ на спасението и окончателното помирение на хората с Бога. Този камък разпалва пламъка на творчеството, засилва емоционалната интелигентност, стимулира жаждата за знание и укрепва паметта. Събужда съзнането за развитието на висшата духовност и дава вътрешна концентрация, особено по време на молитва. Затова едно от имената му е "камък на монахините". Привлича, концентрира и предава на притежателя си космическата енергия, което се усеща особено силно при медитация. Най-силни в това отношение са звездните сапфири.

Камък на смелите

Сапфирът, известен от дълбока древност като камък на мъдростта, се използва за предпазване от магии и защита от лоши мисли, като по-специално сапфирът-звезда предпазва от уроки. Той фокусира мислите, успокоява ума, прогонва напрежението и депресиите и носи ведрост и оптимизъм на притежателя си. Гони умората и изтощението. Дава чувство за достойнство, спокойствие и смелост.

Амулет на любовта

В Близкия изток звездният сапфир е известен като амулет на любовта. Майстори в двора на арабския владетел Харун ал Рашид, известен като Харун Справедливия, направили специален любовен камък за жената на император Карл Велики (800-814 г.) - квадрат и овал, мотивирани под кръст. Идеята на този талисман вероятно идва от източната легенда, че във всички звездни сапфири има три добри духа, които носят късмет, вяра и надежда.

В Елада всички поклонници, които посещавали Делфийския оракул, трябвало да носят син сапфир. Според гръцката митология титанът Прометей, който откраднал огъня от боговете, за да го даде на хората, носел пръстен с този минерал.

Разобличава безбожници

Всички магьосници и вещици използвали сапфири за магии, заклинания и предсказания.

А през Средновековието се твърдяло, че синият сапфир става виолетов в присъствието на атеист. Сапфирът разкрива измами, предателства и магии.

В Средновековна Европа се вярва, че камъкът защитава целомъдрието, разкрива измами и предателства, защитава от черна магия и отблъсква чумата. А във Франция през XVIII век го носят, за да се избавят от бедността.

Носи победа

В други култури звездният сапфир се смята за камък на съдбата. За германците е камък на победата. Владетелите носели сапфир, когато подписвали мирни договори - за да е траен мирът. Затова и сините корунди красят не една кралска корона - тъмносиният “Свети Едуард” се намира в центъра на кръста на короната на Британската империя. Короната на Руската империя е украсена от два големи сапфира от по 258 и 200 карата.

 

Подхожда на Стрелец и Телец

Не бива да попада в ръцете на Козирога

Украшения със сапфири се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Стрелец, тъй като за планета на сапфира се счита Юпитер. Красивият корунд е камък и на Телците. Овен и Водолей също ще получат голяма помощ, ако се сдобият със сапфир.

Противопоказано е да се носят украшения с този камък от Козирози. Вибрациите на сапфира не могат да се свържат добре с представителите на този знак.

Сапфир трябва да се избира внимателно. Смята се, че сапфир с дефекти може да доведе до лош късмет.

 

Рекордьори

Никой не поискал да купи „Синия гигант на Ориента”

Сапфирът „Свети Едуард“ в короната на Елизабет II е най-старият скъпоценен камък на Британската империя

Любопитен факт е, че трите най-големи сапфири в света са с произход Шри Ланка.

“Звездата на Индия” е звезден сапфир с тегло 563,53 карата. За разлика от другите скъпоценни камъни от най-висок клас (диамант, рубин, изумруд, александрит, шпинел), сапфири с тегло над 50 карата се срещат малко по-често. Все пак “Звездата на Индия” е един от най-големите в света. През 1900 г. финансистът Дж. П. Морган го дарява на Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

“Синият Логан” - 422,99-каратов перфектен сапфир, е бил собственост на съпругата на американски конгресмен Джон Логан и впоследствие е дарен на Природонаучния музей Смитсониан в САЩ. Той е вторият по големина фасетиран син сапфир в света.

Първият е “Синият гигант на Ориента” - 466 карата тъмносиньо съвършенство. Неизвестен мъж купува камъка през 1907 г. и “Синият гигант” го потъва в едновековна дълбока неизвестност. Появява се чак през май 2004 г. на търг на “Кристис”. Най-странното е, че не се намира нито един купувач на прекрасния сапфир, който е обявен на доста приличната за качествата си цена от $1.5 млн. След търга “Кристис” успяват да го продадат на анонимен британски богаташ за $1 млн. Гигантът е монтиран на платинена брошка, ограден от малки диаманти.

 

Легенди

Десетте Божи заповеди били върху сапфирени плочи

Сапфирът присъства в почти всяка митология. Векове наред така наричали всеки син камък, така че е доста трудно изследователите да определят по историческите източници кога става дума наистина за сапфир, и кога – за друг вид кристал.

Персийски мит твърди, че Майката Земя почива върху гигантски син сапфир, а небето е неговото отражение. Друга персийска легенда разказва, че скъпоценният камък е роден от последната капка амрит - магическият еликсир на безсмъртието или млякото на богинята на Живота. Една от християнските легенди смята, че е вкаменен отблясък от Витлеемската звезда. Според юдейски източници 10-е Божи заповеди, които Господ дал на Мойсей, били върху плочи от сапфир. Сапфирен бил и жезълът, с който Мойсей разделил Червено море надве. Пръстенът на цар Соломон също бил от сапфир. През XII век християнските свещеници придавали такива чудодейни свойства на този камък, че папа Инокентий III издал указ, според който всички епископи трябва да носят златен пръстен със сапфир.

Сега се оказва, че повечето от оцелелите пръстени от онези времена са направени от синя глина или матирано стъкло.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл