Сачева: 61 644 души са се регистрирали в бюрото по труда от началото на извънредното положение

От началото на извънредното положение до момента има 61 644 лица са се регистрирали в бюрото по труда, като от тях 32 000 са подали заявление за парично обезщетение, а около 9000 са намерели работа. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет.

По думите й само за последните 20 дни са обработени над 103 000 различни заявления, като идват и хора, които трябва да се разписват по различни срокове за обезщетения.

Сачева заяви, че всички срокове се удължават автоматично до края на извънредното положение и не е нужно тези хора да ходят по службите и помоли да не се увеличават излишно опашките.

Бюрата по труда пък всеки ден трябва да обработват около 400 души, като министърът на вътрешните работи е поел ангажимент да да помогне за реда по време на опашките с полицейски екипи.

Средния размер на отпуснатите обезщетения е 650 лева.

Сачева заяви, че едва 3 процента от хората използват електронните услуги на системата. Тези пък които са на основен

трудов и в момента са освободени поради кризата може да бъдат назначени на втори трудов договор без да подават допълнителни документи, обясни още социалният министър.

До вчера за мярката "60/40" подадените заявления са над 800, като сред тях има заведения за бързо хранене и цехове за изработване на мебели, като главно са малки и средни предприятия. „Съгласно решението на Народното събрание държавата поема 60 процента от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 процента. С това се надявам да изясним различните коментари и мнения“, заяви още Сачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България