Сашо Костов вече е част от Вечните

„Все още мисля, че съм на терена и играя. В сънищата си още тичам и около мен има други футболисти, с които съм играл“, това са думите на Александър Костов в едно от последните му интервюта.

В понеделник легендата на „Левски“ се събра отново в един отбор с част от своите бивши съотборници, но вече на синьото небе. Александър Костов, Георги Аспарухов, Иван Вуцов, Никола Котков, Цветан Веселинов, Павел Панов и Александър Манолов пак са заедно в дриймтим на вечните легенди на столичния гранд. А голяма част от тях си отидоха в рамките на последната година...

Легендарният нападател ни напусна на 81-годишна възраст, след като сърцето му не издържа по време на спешна операция. Новината разтресе стадион „Георги Аспарухов“, показвайки на клуба, че в живота има далеч по-сериозни поражения от загубите на терена.

Зад гърба си Сашо Костов има 331 мача и 85 гола за „Левски“. Цели 15 години носи фланелката на 26-кратните шампиони, а единственият му период далеч от „Герена“ е през сезон 1960/61, когато се подвизава в „Ботев“ (Пд) заради част от военната служба.

Със „сините“ вдига 3 титли и 5 купи на България. Участва и в паметната победа над ЦСКА със 7:2 през 1968 година. Освен с невероятния си талант, Костов бе ненадминат и с шегите си. Негови думи по време на въпросния разгром над „червените“ и до днес се разказват с усмивка от привържениците на тима. В края на срещата нападателят пита Цветан Атанасов от съперника кой е най-бързият от техния отбор, а отговорът на крилото не закъснява: „Аз съм“.

„Тичай тогава бързо до вашия стадион да донесеш таблото, че на това вече няма място къде да записваме голмайсторите“, в типичен стил заявява играчът на „сините“.

След края на активната кариера работи и като треньор, а до последно бе селекционер на ДЮШ на „Левски“. На „Герена“ вече е обособено място, където всеки може да отдаде своята почит към легендата на „синия“ клуб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ