САЩ може да забранят TikTok, ако собственици на социални мрежи от Китай откажат да продадат акции

Администрацията на Байдън изиска от китайските собственици на TikTok да продадат дяловете си в приложението за социални медии или рискуват възможна забрана в САЩ, каза компанията пред The Hill.

The Wall Street Journal първи съобщи, че Комитетът за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), ръководен от Министерството на финансите на САЩ, е направил тласък. TikTok потвърди, че е чул от CFIUS и каза, че не оспорва докладването.

„Ако целта е защита на националната сигурност, отчуждаването не решава проблема: смяната на собствеността няма да наложи никакви нови ограничения върху потоците от данни или достъпа“, каза говорителят на TikTok Морийн Шанахан пред The ​​Hill.

„Най-добрият начин за справяне с националната сигурност опасенията е прозрачна защита. Лични данни на базирани в САЩ потребители и системи чрез стабилно наблюдение, валидиране и проверка от трети страни, които вече прилагаме."

Във вторник Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че ръководителите на TikTok обсъждат възможността да напуснат китайската технологична компания ByteDance, за да намалят възможните рискове за националната сигурност на САЩ.

TikTok и CFIUS преговарят повече от две години за това как приложението да продължи да работи в САЩ. Платформата за социални медии може да се похвали с повече от 100 милиона потребители в САЩ, според Reuters.

TikTok каза, че засега все още продължава с „Project Texas“, план за насочване на потребителски трафик през облачните сървъри на базираната в Тексас компания Oracle в опит да се отговори на някои проблеми със сигурността.

Администрацията на САЩ подкрепи законопроект, внесен на 7 март от сенаторите, който позволява на президента Джо Байдън да забрани чуждестранни социални медии, включително TikTok. В началото на март комисията по външни работи към Камарата на представителите на Конгреса подкрепи подобен законопроект, който обаче предизвика критики от страна на демократите. Той трябва да бъде гласуван в долната камара на пълния законодателен орган, което се очаква още този месец.

Както коментира по-рано говорителят на китайското външно министерство Мао Нин, Китай призовава властите на САЩ да зачитат принципите на пазарната икономика и честната конкуренция. Тя призова Вашингтон да осигури отворена, справедлива и недискриминационна среда за компании от цял ​​свят да инвестират и да оперират в САЩ.

The Hill се обърна към Белия дом и Министерството на финансите за коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка