САЩ отново заплашиха със санкции компании строящи "Северен поток 2"

Снимка: Архив

Държавният департамент на САЩ е заявил този месец на европейските компании, за които се предполага, че помагат за изграждането на руския газопровод "Северен поток 2", че са изправени пред риск от санкции, като напускащата администрация на президента Тръмп подготвя последен кръг от наказателни мерки срещу проекта, съобщиха за Ройтерс два правителствени източника.

"Опитваме се да информираме компаниите за риска и ги призоваваме да се изтеглят, преди да е станало късно", заяви източник от правителството на САЩ при условие за анонимност.

Той също така посочи, че очаква Държавният департамент да излезе с доклад до четвъртък или петък за компании, които според него помагат за изграждане на газопровода Русия-Германия. Компаниите, които биха могли да се съдържат в доклада, включват такива, които осигуряват застраховка, помагат за прокарването на подводния тръбопровод или проверяват строителното оборудване на проекта, каза още източникът на Ройтерс.

Компаниите могат да бъдат изложени на риск от санкции на САЩ съгласно съществуващото законодателство, ако не спрат работата си по проекта. Според информатора на Ройтерс компанията Zurich Insurance Group може да бъде включена в доклада. На този етап от проекта "Северен поток 2“ не коментират информацията на Ройтерс.

 

Коментари

Задължително поле