САЩ пращат до 3500 войници в Близкия изток

Снимка: Архив

САЩ ще разположат още 3500 военнослужещи в Близкия Изток според източници в Пентагона, след като американски дронове убиха Касем Сюлеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия на летището в Багдад, предава AFP.

Подкрепленията ще бъдат изпратени от 82-а парашутна дивизия, и по специално от нейния отдел за бърза реакция, чиито подразделения вече действат в региона, след като по-рано САЩ също засилиха военното си присъствие, след увеличаването на напрежението. Това се случи след нападението срещу американското посолство в Багдад.

Източник от Пентагона заяви, че военнослужещите от 82-а дивизия вече са били информирани, че могат да бъдат изпратени в региона.

„Бригадата ще бъде разположена в Кувейт като съответстващо и превантивно действие на увеличаващите се нива на заплаха срещу американските военнослужещи и инфраструктура“, заяви източникът.

Този ход идва, след като напрежението между Техеран и Вашингтон се повиши след убийството на Сюлеймани, който САЩ обвиняват за нападенията срещу американски сгради в Ирак в последните месеци, включително над посолството в Багдад.

Коментари

Задължително поле