САЩ призоваха Германия да се включи във военната операция в Сирия

САЩ поставиха открито въпроса за участието на Бундесвера във военна операция в Сирия, в случай че правителствените сили на президента Башар Асад употребят химическо оръжие срещу цивилното население, пише германското издание Das Handelsblatt.

„Най-добрият начин да бъде демонстрирана политическа подкрепа не е речта, а военната солидарност“, заяви специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, който бе на посещение в Берлин.

По думите му, САЩ ще се опитат да получат възможно най-широка подкрепа за евентуалното нанасяне на нови удари в Сирия.

„Става въпрос и за вътрешна политика. Би било полезно, ако президентът (на САЩ Доналд Тръмп) може да каже, че и други стоят до нас“, подчерта Джефри, като направи паралел с войната в Ирак през 2003 г. Тогава Германия и Франция отказаха да се включат в кампанията. „Това беше голям проблем за нас във вътрешно отношение“, увери американският политик.

В началото на седмицата вестник Bild публикува материал, в който съобщи, че Министерството на отбраната в Берлин проучва въпроса за включването на Бундесвера в кампания в Сирия. Съобщено бе, че обсъжданията по деликатната тема са започнали след посещението на посланика на САЩ в Германия – Ричард Гренел, във военното ведомство в Берлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток