САЩ разкритикуваха Турция за натиск върху Константинополската патриаршия

Държавният департамент на САЩ разкритикува Турция по отношение на религиозните свободи, посочвайки натиск върху Константинополската патриаршия и ограниченията върху правата на немюсюлманските религиозни малцинства в страната в новия си доклад за 2020 г., пише електронното издание на вестник Kathimerini.

В доклада се казва, че турското правителство „продължава да ограничава усилията на малцинствените религиозни групи да обучават духовенството си“, а гръцката православна семинария Халки остава затворена, докато „продължава да не признава Вселенския патриарх Вартоломей I за лидер на приблизително 300 милиона православни християни, в съответствие с позицията на правителството, че няма законово задължение то да го направи“.

Позицията на правителството остава, че представителят на фанариотите е само религиозният водач на гръцкото православно малцинство в страната. Правителството продължи да разрешава само на турските граждани да гласуват в Светия синод на Вселенската патриаршия или да бъдат избрани за патриарх.

„Правителството не признава ръководството или административните структури на немюсюлманските малцинства, като Арменската апостолическа патриаршия в Истанбул, константинополският патриархат в Истанбул и главният рабинат, като юридически лица, оставяйки ги в състояние да не могат да купуват или притежават собственост или да предявяват граждански искове в съда“, продължава докладът.

В документа също така се отбелязва, че висши американски служители, включително държавният секретар, призовават турското правителство да разреши отварянето на православната семинария в Халки за обучение на членове на духовенството от всички общности в страната. През юни към Анкара бе отправен призив да запази катедралата Света София като музей.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа