САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор)

Американският десантен кораб „Боксър“ е част от постоянното присъствие на САЩ в Персийския залив

ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Според Иран, американците са ударили собствен апарат

Американският десантен кораб „Боксър“ е свалил в нощта на четвъртък срещу петък безпилотен самолет в района на Персийския залив, за който президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че принадлежи на Иран, докато Техеран отрече да е губил летателен апарат, предадоха световните агенции.

Според Белият дом иранският „дрон“ е преминал на около 900 разстояние от плавателния съд и е бил свален, след като е отказал да се подчини на призивите да се оттегли от района.

Осведомен източник на Ройтерс твърди, че американските военноморски сили са използвали съвременни системи за електронно заглушаване, за да блокират системите на безпилотния самолет. Агенцията цитира също така говорител на въоръжените сили на Иран, според когото ислямската република разполага с целия си инвентар безпилотни самолети и не е губила апарат. Елитният иранският революционен корпус излезе от своя страна с изявление, че разполага с видеозапис, който оборва твърденията на Вашингтон за свален дрон от кораба „Боксър“.

Това е поредният епизод от ескалиращото напрежение между САЩ и Иран в района на Персийския залив, предизвикано от едностранното изтегляне преди година на Вашингтон от международното споразумение за ядрената програма на Иран, припомнят наблюдатели.

В ситуацията последните седмици се оказа намесена и Великобритания, която задържа в Гибралтар ирански танкер, на основание че нарушава петролното ембарго срещу Сирия.

Коментари

Задължително поле