САЩ увериха ООН, че остават ангажирани с унищожаването на "Ислямска държава"

Снимка: Архив

САЩ заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че остават обвързани с пълното унищожаване на "Ислямска държава" в Сирия и ще продължат да настояват за изтегляне на подкрепяните от Иран сили от страната, предаде Ройтерс.

Уверението бе дадено след изненадващото решение на президента Доналд Тръмп да започне пълното изтегляне на американските войници от Сирия . В сряда Тръмп заяви, че войските са изпълнили мисията си да разгромят ИД и повече не са необходими - решение, което предизвика остри критики от страна на някои съпартийци на Тръмп и безпокойство сред чуждестранните съюзници.

САЩ остават ангажирани с окончателното унищожаване на ИД и други терористични групировки в Сирия и по света, заяви пред Съвета за сигурност политическият координатор на американската мисия в ООН, дипломатът Родни Хънтър.

"Ще използваме всички инструменти на националното си влияние, за да окажем натиск за изтегляне на подкрепяните от Иран сили. Ще продължим да работим със съюзниците си за справяне с тероризма. САЩ ще продължат да работят също със страни, с които споделят общи виждания, с ООН и сирийската опозиция за намиране на дипломатически изход от конфликта", допълни той.

Коментари

Задължително поле