САЩ ще наложат мита върху мексиканските стоки заради „нелегалната миграция“

Президентът Доналд Тръмп

Вашингтон ще наложи 5-процентни мита за всички стоки от Мексико от 10 юни, мярка, която ще продължи дотогава, докато "нелегалните мигранти" спрат да идват в страната, заяви Доналд Тръмп в четвъртък, цитиран от AFP.

"На 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват в нашата страна от Мексико, до момента, в който незаконни мигранти идват през Мексико и в нашата страна, СТОП," заяви Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

"Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, след което тарифите ще бъдат премахнати", написа той в социалната мрежа.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи петпроцентови мита за всички мексикански стоки в отговор на „нелегалните мигранти“ би било "катастрофално", заяви мексикански висш дипломат за Северна Америка.

"Това е катастрофално. Ако тази заплаха бъде осъществена, би било изключително сериозно", казва Хесус Сеаде, секретар по въпросите на Северна Америка в мексиканското външно министерство.

"Ако те бъдат въведени, трябва да реагираме енергично", каза той на пресконференция.

В Мексико, която реализира 80% от износа си за Съединените щати, реакцията е смесица от недоверие и гняв.

Коментари

Задължително поле