Сбогом, Корнелия

Гласувах за тези, които ще продължат да правят Околовръстното шосе от квартал “Младост” до АМ “Тракия” така, както направиха Южната дъга, каза премиерът Бойко Борисов след като гласува в училище “Христо Смирненски” в Банкя.

Поредното изборно фиаско на БСП предопределя смяна на ръководството

БСП не печели в нито един областен град, червен кандидат води в Русе

В някои общини червените кандидати са на 4-5 позиция

Гласувах за тези, които ще продължат да правят Околовръстното шосе от квартал “Младост” до АМ “Тракия” така, както направиха Южната дъга, каза премиерът Бойко Борисов след като гласува в училище “Христо Смирненски” в Банкя.

БСП е големият губещ в местните избори. Партията е трета политическа сила в повечето областни градове, показаха данните от екзит пол на няколко социологически агенции - “Алфа рисърч”, “Тренд”, “Галъп интернешънъл”. Червени кандидати ще се явят на балотаж в 15 от най-големите ни градове, но социолозите прогнозират, че шансовете им за победа са нищожни. В някои общини БСП изпада до 4-5 позиция.

Единственият областен град, в който кандидатът на БСП води на първи тур е Русе. Там депутатът Пенчо Милков има 32.5%, а претендентката на ГЕРБ Диана Иванова - 26.1%. На втори тур обаче Диана Иванова има голям шанс, защото ВМРО и СДС ще я подкрепят, а те са с много добри резултати - съответно 15 и 12 процента.

Голямата надежда на социалистите - “независимата” Мая Манолова, която БСП подкрепи в София, се представи далеч под очакванията. Сбъдва се прогнозата на агенция “Сова харис” в “Труд”, според която Йорданка Фандъкова ще победи Манолова с 9% на първи тур.

Преди изборите председателката на БСП Корнелия Нинова твърдеше, че целта им е “100% по-добър резултат”. Снощните проценти обаче показват, че БСП губи повсеместно влияние и позиции в регионите, дори и от местни коалиции и инициативни комитети.

Това означава, че опозицията в БСП отново ще постави на дневен ред оставката на Корнелия Нинова. “Без смяна на лидера ще се превърнем в бутикова партия от селски тип”, коментираха гневни социалисти. Нинова дори не се появи на пресконференцията, която партията є даде в изборната нощ.

По данни от допитванията до гласоподавателите за техния вот ГЕРБ печели от раз в Бургас, Велико Търново, Стара Загора. В Бургас Димитър Николов ще управлява за четвърти път. В Стара Загора Живко Тодоров и във Велико Търново Даниел Панов ще са начело на местната власт за трети път.

ГЕРБ води безапелационно в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян, Враца, Габрово, Хасково, Разград, Търговище, Силистра.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров води с 34,5% пред изненадата на вота от местната коалиция “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева (17,4%). Претендентът на БСП Николай Радев е четвърти със 7,4%,, след Славчо Атанасов (14%), издигнат от НФСБ и ВМРО.

Във Варна води кандидатът на ГЕРБ Иван Портних с 49,5%, а претендентите на партия “Възраждане” Костадин Костадинов и на БСП Анелия Клисарова са в силна конкуренция с разлика от процент, процент и половина.

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов:

Промяната започва от ГЕРБ, другото е костинбродски кукувици

Десните хора са демократи, ако считат, че тези кукувици са промяна - това е Костинбродска промяна -да я подкрепят и да им е честита.

Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатите от София и предстоящия балотаж между Йорданка Фандъкова(ГЕРБ) и независим кандидат Мая Манолова(БСП).

“Искам да благодаря на всички избиратели, на колегите и на структурите. Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започва от ГЕРБ”, каза Борисов. И допълни: “Безапелационна победа над БСП. Това ознавачава стабилност в управлението”. Борисов припомни приоритетите на управлението: да довършат големите инфраструктурни проекти. “След промените, които направихме в ГЕРБ, резултатите са по-добри. Побеждаваме основният ни опонент не знам за кой ли път”, каза Борисов. “БСП са много интересна партия, искат субсидии, а като дойдат избори, нямат кандидати. Мая Манолова беше на зелен фон. Те си играят с демокрацията”.

“СДС са умни хора, не може да се подведат, че тези костинбродска афера, може да бъде кмет. Аз съм демократ по душа и вярвам в инстинкта на хората. Животът е събирач - рано или късно пак ще си потрябваме. Няма нищо сигурно. Единственото сигурно е Орландовци. Благодаря на Господ, че отново ме подкрепи срещу тези лоши хора. Благодаря на инстинкта на народа и на Господ”, заяви още Борисов.

 

Над 2,7 млн. гласуваха

Варна с най-ниска активност

Избирателната активност към 18,30 часа сочеше, че 42.85% от българските граждани са дали своя вот. Или това са 2 709 340 избиратели.

Равносметката показва, че избирателната активност към 17,00 часа на местните избори през 2015 година бе 43,19%. Към този час на местния вот през 2011 г. активността е 41.04%, а през 2007 г. 7.25%. 43.57% от столичани са гласували на първия тур за местна власт в София.

42,85% от избирателите са отишли до урните до 17:30 часа, сочат данните на ЦИК. Това са над 2,7 млн. души. Избирателната активност през 2015 е била малко по-висока - 43,19% към същия час.

Най-висока избирателна активност на този вот е регистрирана в кюстендилското село Трекляно - 82,47%, а най-ниска във Варна - 30,60%.

 

Изненадата

Борис Бонев, четвърти в София

Кандидатът на “Спаси София” Борис Бонев остава най-голямата изненада за социолозите. Според техните изчисления от екзитпола той е спечелил около 13,4% от гласовете на отишлите до урните столичани. С толкова гласове Бонев би могъл да вкара 4-5 съветници в СОС, пресметнаха експерти по изборите. Той обаче играе освен за кмет и за независим общински съветник. Заедно с Гергин Борисов от “Спаси София” са си разделили столицата на по 12 района - в едните се гласува за Бонев, а в другите - за Борисов. Няма яснота, дали и Борисов ще успее да се класира. По-вероятно е голяма част от гласовете, дадени за Бонев да изгорят.

Експерти по изборите коментираха, че за първи път независим кандидат печели толкова много гласове в столицата.

Коментари

Задължително поле