Светла Русева от Пловдив: С помощта на доктор Емилова чудесата са на мечта разстояние

След тежко счупване на кост жената се възстановява с глад за удивление на лекарите

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Светла е спортен тип с винаги бодър дух за откривателство. Не си е представяла, че прескачането на рекичка ще й донесе поредица от беди. Но през миналото лято чупи десния крак под коляното, костта стърчи на две места и се налага да изчака няколко часа до отвеждане в спешното отделение с кървящи рани сред мокрите камъни на стръмно дере.

Инцидентът става на 11-ия ден от плодолечението на жената. Правят й тежка операция и още от първия ден тя започва сама да раздвижва крака в леглото. Продължава с програмата на плодове, чай и мед до 40 дни и прави 20-дневно захранване в центъра на д-р Емилова. Наблюдаващите ортопеди отчитат с удивление бързото възстановяване.

При прогноза до 90-ия ден след операцията да не стъпва на крака, тогава тя вече карала кола. Рентгенова снимка на 35-ия ден показва, че зарастването върви смайващо добре, а Светла нито за миг не се възприемала като страдалец. Казва, че случилото се й дало време за размисъл и вглъбение в откриване на важните неща и за степенуването им в живота си. Оценява, че съпругът й е нещо много повече от спътник и че без неговата любов дните губят смисъл. Вече приема, че работата не е само денонощна отговорност и трескаво бързане, а може да изчака, без това да е фатално. Дава си сметка, че грижата за фамилния голям бизнес и семейството не е задължително да са като въртене на хамстер в колело и си струва да излезе от него.

Оказва се, че хоризонтите, усещанията и гледките навън са толкова прекрасни, че се потопява в тях и затръшва вратичката на уреда за бясно препускане. През цялото време се доверява на интуицията си и на съветите на д-р Емилова за целебна хармония с природата. Когато заради кръвозагубата при счупването й откриват анемия, лекарката препоръчва специален сироп с боровинки. Съветва я да приема всеки ден смлян сусам заради чудотворната комбинация в него на калций и желязо. Като най-богат на калций природен продукт той помага за бързото зарастване на костите. В сусама се открива и голямо количество лесно усвоимо желязо от неживотински произход. Само за 14 дни нивото на хемоглобин при жената се повишава от критично ниски стойности до нормалните.

До първото си посещение в медицинския център през 2017 г. Светла е скептична към програмата на плодове, чай и мед. Убедена е, че живее здравословно, събрала е много информация и че изпълнява най-доброто за себе си. Преди 21 години става вегетарианка, като известно време консумира млечни храни. 

Първото си гладуване прави сама, след като през бременността с близнаци – момче и момиче, стига 103 кг при ръст 166 см. Година след раждането остава на сокове и вода за 42 дни и успява да намали килограмите с 24. Спомня си, че след това очаквала да се върне към любимите сирене, яйца, сладкиши, месо, но всеки опит я отказвал, защото даже обонянието й било променено. Рибата миришела на развалено, а сандвичът с шунка на мръсни чорапи.

Новият начин на хранене й допадал и продължила да държи килограмите далеч от мръщенето на кантара. Но си дава сметка, че имала още един важен фактор на влияние върху вкусовете. И това бил постоянният стрес. Той не просто изсмуквал енергията на Светла, но я карал да става нощем и да похапва по няколко пъти.

Сутрините посрещала отпаднала и недоспала, често страдала от главоболие. Получавала сърцебиене, връхлитали я мъчителни хипогликемии. За около 6 месеца качила 14 кг и решила да опита програмата на д-р Емилова за откъсване на всекидневието и зареждаща почивка.

Скептицизмът й бързо се стопил, след като разбрала, че всъщност се е превърнала в пример на типични грешки във вегетарианството. От лекциите на д-р Емилова схванала, че без изключване от менюто на бяло брашно, бяла захар, олио , не може да си здрав и пълноценен. В медицинския център жената останала 11 дни, в дома си продължила на плодове, чай и мед до общо 40 дни и се върнала за захранването. Това бил вторият „семестър“ на университета д-р Емилова, за да се получат знанията за здравословен живот.

Светла е пълна отличничка, казва за нея лекарката и е убедена, че изумлението на специалистите, извършили операцията на крака й, трябва да се разсее от стриктното природосъобразно хранене на жената. За 2 години тя е направила 5 дълги гладувания с правилно захранване и счупването на крака всъщност я сполетяло в отлична кондиция и със сили да се справи с всякакво изпитание.

В миналото са останали и всички заболявания на Светла. Заради хипогликемиите в медицинския център й направили изследване, което доказало хиперинсулинизъм /предшественик на диабет тип 2/. Състоянието е овладяно, без лекарства са изчезнали сърцебиенето и главоболието. Няма ги и оплакванията от болки в ставите, в жлъчката, стомашният дискомфорт. Жената е с фигура, на която могат да завидят много абитуриентки и с напълно възстановени движения на тежко пострадалия крак.

Децата на Светла и мъжът й също са привлечени от програмата на д-р Емилова. Най-впечатляващо е приобщаването на съпруга. Той бил от запалените ловци и рибари и сериозен почитател на вкусно хапване на деликатеси. Когато килограмите му стигнали 104, решил да опита плодолечението. Лекарката му направила индивидуална програма, отначало бил на по-кратки гладувания и само за 3 месеца свалил 14 кг.

Сам решил да спре месото, а после рибата и морските дарове. Стопил е килограмите до 71 и е сред запалените поддръжници на програмата на д-р Емилова. От предишните оплаквания няма и помен, а Светла уточнява, че изследванията му са като на космонавт. И при нея са постигнати впечатляващи резултати, защото комбинира гладолечението с активен спорт. Усеща потребност да тича по 10 км и да плува редовно. Добила е такава форма, че децата й не могат да я настигнат.

Два дни в седмицата жената консумира само плодове - около 1 кг. Откакто се помни, винаги е обичала да готви вкусни неща, поднесени изкушаващо. По време на карантината решила да сподели опит и създала фейсбук кулинарна група „Бързо, лесно, вкусно - веган“.

Убедена е, че тази кухня е много богата и бързо изброява поне 25 различни възможности за предпочитани здравословни продукти - бобови, различни видове ориз, елда, киноа, просо и др. В комбинация със свежи зеленчуци и различни видове салати се получават красиви блюда с апетитни багри. Сладките изкушения със захар е заменила със стафиди и смокини. 

Убедена е, че храната, освен здравословна, има и социална функция и ако се приготви с любов за близките хора, може да направи чудеса - да умножи усмивките и да зарадва сетивата.

Коментари

Задължително поле