Жанета Осипова с горещи снимки от екзотичната й почивка в Тайланд

Премиерът пристигна в Народното събрание

Трима задържани за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси в Плевенско

Иззеха наркотици при спецоперация в Горна Оряховица и Павликени

Първи случай на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Светлини и сенки на пазара за изтребители Трябва ни икономическа изгода от сделката

Tретият кабинет на Бойко Борисов ще трябва да направи решаващата крачка и да избере с какъв изтребител ще се превъоръжат родните ВВС. Служебният кабинет на премиера Огнян Герджиков подреди трите оферти, класирали се на финалната права. Сагата с избора на нов многоцелеви изтребител за бойната ни авиация се точи близо 10 г. и над нея умуваха няколко правителства. На ход вече е сегашният кабинет. Той може да се съобрази с професионалното решение на 19-членната комисия, класирала на първо място офертата на шведската компания СААБ за изтребител от четвърто поколение „Грипен” . Но може да реши да преговаря за сключване на договор с някой от другите участници в класирането. Проектът за инвестиционен разход, гласуван от миналия парланет, е на стойност 1,5 млрд. лв. В него е записано, че за тези пари трябва да вземем поне осем бойни самолета, от които два да са учебно-бойни.

Казусът е доста сложен, тъй като съвременният изтребител е оръжие за решаване, както на оперативно-тактически, но и на стратегичеки задачи. Той е средство и за постигане на политичеки цели. Какъв модел ще изберем зависи от амбициите, които си поставя държавата в областта на отбраната. Ако смятаме, че ще воюваме срещу друга държава, дори и в коалиционен формат, ни трябва мощна машина от типа на „Юрофайтър” с голям боен ресурс и радиус на действие. България обаче е миролюбива страна и няма агресивни намерения. Ако държавното ръководство прецени, на нея й трябва изтребител от типа на „Грипен” или Ф-16, за да брани небето си или да изпълнява полицейска мисия в мирно време за охрана на въздушните ни граници.

Бегъл анализ на офертите показва, че за нас най-изгодно е предложението на шведите. „Грипен” е модерен, съвременен изтребител, който може да пази отлично небето ни и да изпълнява, както охранителни, така и отбранителни функции в случай на агресия. Предимството на шведската оферта обаче е в нейната програма за икономическо сътрудничество. Тоест, компанията се задължава да вложи средства в развитие на нашата икономика, почти на стойността на покупката. Преди няколко години Унгария закупи „Грипен” и шведите построиха там заводи за бяла техника за производтво на хладилници, перални машини и т.н. Сега те дават близо 3% от БВП на Унгария.

По принцип, когато купува оръжие, всяка държава се стреми да извлече максимална икономическа изгода за себе си. Така например Финландия се прочу с GSM-те „Нокия” и направи световен бум с тях. Но малцина знаят че финландците получиха тази технология срещу сделка за закупуване на изтребители Ф-18.
Другото голямо предимство на шведската оферта е, че можем да избираме сами финансовата схема как да се разплащаме. СААБ са съгласни дори и на срок от 15г., което ни устройва. Дори ни предлагат и нисколихвен заем, ако нямаме пари, с гарант шведската държава.

„Юрофайтър”, който ни предлага Италия. е прекрасен изтребител, но не можем да си го позволим. Поддръжката му е много скъпа, час полет струва два пъти повече, отколкото на „Грипен” или сегашните МиГ-29, на който летим. За да ги поддържаме, на година средно ще са ни необходими близо 90 млн. лв.

Офертата за употребявани Ф-16 пък е на Португалия с логистична подкрепа от САЩ. Тряба да се знае обаче, че това са модернизирани изтребители, произведени 1982-83 г. Сега те са консервирани в база на американските ВВС в пустиня в щата Аризона. Ако се спрем на тази оферта, Португалия ще ги закупи , ще ги ремонтира и модернизира в техните заводи и ще ни ги продаде.

Президентът Румен Радев
Нашите пилоти летят много малко
Часовете им са пъти под изискванията на НАТО

КРЪСТИНА МАРИНОВА
ТРУД, ВАРНА

03-1

„Нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО”, заяви президентът на България Румен Радев по време на посещението си във Варна. Думите му бяха по повод трагичния инцидент с хеликоптера и загиналия пилот от ВМС майор Георги Анастасов.

Радев посочи, че модернизацията на армията не означава подмяна на едни оръжия с по-нови и съвременни. Тя включвала и подмяна на нормативната база, организационни промени и най-важното – грижа за хората. Президентът припомни, че са в ход проектите за изтребители и нови многофукционални патрулни кораби.
„Тези проекти особено за корабите трябва да се развиват с участието на българската морска, концентрирана във Варна”, посочи Радев.

В морския град президентът се срещна с кмета Иван Портних. След това бе на посещение на двамата пострадали пилоти – капитан Павел Симеонов и капитан Анатолий Апосотолов във Военноморската болница във Варна, ранени при инцидента с падналия хеликоптер.

Рокади
МО с нов постоянен секретар

Антон Ластарджиев ще е новият постоянен секретар на Министерството на обраната, научи „Труд”. Това е най-висшият държавен служител във ведомството, който е с равни права и отговорности като военен №1 и има пряко отношение към проектите за модернизация на войската. Заради Ластарджиев бе уволнен предишния постоянен секретар на армейското ведомство Румен Василев, който бе избран съвсем законно от служебното правителство. Досега Ластарджиев, като цивилен служител, отговаряше за кадрите в системета на Въоръжените сили като шф на дирекция „Управление на човешките ресурси”.
Иван Пейков пък ще бъде началник на дирекция „Отбранителна аквизиция” на министерството, през която минават всички обществени поръчки във войската. Преди това той бе съветник на министър Аню Ангелов в първия кабинет на ГЕРБ,а след това отговаряше за военните имоти.
Военен съветник на министър Красимир Каракачанов пък ще бъде бившият зам.командващ на пехотата генерал от резерва Красимир Кънев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. ся ши доди некой американски натовец и боко с ибрика ще подкрепи старите ф-ки….

 2. И както всички очакваме от нашия слабо интЕлЕгентен премиер, напук на интересите на държавата и най-вече, защото Той не е казал, ще спрат проекта и най-вече ще изхвърлят най-доброто на този етап предложение от СААБ по политически причини…
  Ако някой си направи труда да прочете подробностите около Ф-16, които са мой набор производство и се пържат в пустинята толкова години…колкото и да ги модернизират, пак ще са просто едни КАТАФАЛКИ!
  Това е игра с живота на пилотите и на всички нас…
  Заради пустите интереси, заради гадните праи, заради отвратителните политически лобита, заради мнението на тъпите „кравари“ … това не е политика, това не е управвление на държава…това е политическо робство, а робите сме ние-обикновенните хора !

 3. Ако не решат за ГРИПЕН, т.е. шведската оферта, значи НЯКОЙ от решаващите е КУПЕН !

 4. Като нищо меже да вземат Ф16 но да са по старички . Че защо на нашата армия и трябват чисто нови ?

 5. Въстановяването летателната годност и едновременна модернизация на МиГ- 29 ; Су-25 ; Ми-24 и Ми 17 е най сполучливията и евтин вариант са България.1.Държавата е закупила достатъчно количество. @. Същите успешно се сражават в Сирия;3. Няма да се напложо скъпото приучване на Летателният и ИТС на „Нова техника“. 4.Закупуването на 13-18 „нови самолета “ няма да реши нито един въпрос от отбраната на страната /погледнете колко бойни самолета има Турция;Гърцив ;Румънияи…тн.. 5. Закупуването на „нови“самолети изисква и наземно оборудване и техника ,която по стойност за малки групи самолети е равна на стойноста на закупените такива. Никои не казва на народеца, че трява за тези самолети трябва да се закупят ракети ; бомби, СНО и ТН при, коет общата стойност ще нарастне 2-3 пъти. Народе на позволявайте НОВА хранилка за НЕЧЕВСТИСТИ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.