Световната библиотека в тънкия екран

Четенето може да бъде по-удобно, по-леко и по-еко!

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Един от най-популярните подаръци за празниците беше Тя: добрата стара книга. Кориците є - стени на други светове, а между тях - пълно с герои и послания . Книгата е специален подарък – това е дебелата картичка, от която разбираш какво знае другият човек за теб. Какво обаче се случва, когато една единствена книга може да съчетае много други книги в себе си?

Добре дошли в удобството на новото дигитално четене. Дали сме в метрото или чакаме някого – четенето от екран вече е стандарт в нашия живот. Разлиствайки с показалец по екрана, имаме възможността да си водим бележки на устройството, без да използваме хартия за това.

Спомням си за „Матилда” от Роалд Дал. Водена от любовта си към литературата, тя натоварва десетки книги в една количка и така ги пренася до от библиотеката до дома си. А сега просто количката е онлайн.

Речник

Ereader [ирийдър]

Това е така нареченият електронен четец. Плоско и леко устройство, което при допир на екрана изпълнява дадени команди, точно както при стартфон. Тези електронни четци имат възможността да „носят“ много, много книги онлайн. Така когато пътувате не е нужно да носите няколко тома с вас. Достатъчно е да разполагате с ereader. Някои хора се притесняват да четат от такъв четец, защото смятат, че излъчването му е същото като от компютър, следователно е вредно за очите. Обаче е-четците ползват „подсветка“: вградена лампичка, която ни позволява да четем и денем и нощем. Учените твърдят, че точно такава функция е препоръчителна за страдащите от астигматизъм и късогледство.

Електронна книга

Електронна книга (известна още като e-book [и-бук]) е електронен вариант на печатната книга. Тя е файл и съчетава в себе си текст, картинки, а понякога дори видео и звук. Точно този електронен формат позволява лесното разпространение и закупуване. Има онлайн книжарници, от които можеш да закупиш дадена книга. Можеш да четеш от телефон, таблет, компютър или от т.нар. Ereader.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси, пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл