Световните медии за избрите у нас

Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат генерал Румен Радев печели балотажа на президентските избори в България, съобщават световните агенции. Ето акцентите, които избраха някои от тях:

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, отбелязва Асошиейтед прес. Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, на които са им омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията. АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговия кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

Ройтерс отбелязва, че Радев води предизборната си кампания със силна антимигрантска реторика и аргумента, че в интерес на страната е да намери баланс между изискванията на членството й в ЕС и по-добри връзки с Русия.

Една оставка на правителството ще предизвика предсрочни избори и период на несигурност за тази бедна страна от ЕС, която през 2013 г. беше обхваната от масови демонстрации срещу корупцията и няколко месеца на политическа нестабилност, съобщава Франс прес. Румен Радев, новият български президент русофил, е бивш командир на Военно-въздушните сили на България без никакъв политически опит, като според критиците той може да се опита да върне най-бедната държава е Европейския съюз отново в орбитата на Москва, коментира агенцията.

ТАСС изтъква думите на Румен Радев в първото му телевизионно интервю след изборите, че в България демокрацията е победила апатията и страха. Агенцията припомня основни моменти от биографията на Радев и изявленията му в навечерието на изборите, че смята да води балансирана външна политика, за да може България активно да участва във формирането на европейската и международната политика, на базата на националните интереси, и да остане активен член на ЕС и НАТО.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка, тъй като кандидатът на неговата партия беше победен на президентските избори в неделя, предава Би Би Си.

Борисов подкрепи говорителя на парламента Цецка Цачева, която получи 35% подкрепа на втория тур от изборите за държавен глава, показват екзит полове.

53-годишният командир на ВВС на страната, който е подкрепян от опозиционните социалисти е спечели президентските избори в страната с 58%, предаде иранският телевизионен канал PressTV.

Бившият пилот Радев заяви, че ще поддържа членството на страната в НАТО, но смята, че „да бъдеш проевропейски не означава да си срещу Русия“.

Президентските избори в България са били спечелени от подкрепящия Русия генерал Румен Радев, предаде унгарският информационен портал 444.hu. Преди изборите Радев водеше кампания насочена срещу мигрантите. Той заяви, че в името на националните интереси на България трябва да се открие баланс между ЕС и Русия.

Коментари

Задължително поле