Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

Светофарен сигнал: Любов (СНИМКИ)

Червеният сигнал на няколко пешеходни светофари в столицата светеше във формата на сърце. Така за трета поредна година Столична община допринася за романтичната атмосфера в деня на влюбените, 14-и февруари.

На днешната дата някои деноминации от Западното християнство отбелязват Деня на Св. Валентин. Известни са поне трима ранни християнски мъченици с това име. Най-популярната легенда е за римския свещеник от 3-ти век, който нелегално бракосъчетавал войници, на които не било позволено да се женят. Според някои историци, император Клавдий II издал такава заповед с цел да увеличи армията си, вярвайки, че женените мъже не са добри войници.

Валентинките също идват от вярванията за римския Свети Валентин. Твърди се, че той подарявал сърца изрязани от пергамент на бракосъчетаните двойки и преследваните от Римската империя християни. Сърцата им напомняли за дадените клетви и за Божията любов.

Най-ранните извори за свързването на 14-и февруари с празника на любовта са от края на 14-и век. През 1382 известният английски поет Джефри Чосър написва стих, в който описва как на деня на Свети Валентин птичките идвали да си изберат партньор. Все пак, не е ясно дали той е имал предвид римския светец или някои от другите, които се почитат по-късно през годината.

Празникът е премахнат от календара на Римокатолическата църква през 1969 година поради неясното житие на светеца. „Свети Валентин“ става предимно светски и комерсиален празник с нарастваща популярност извън англосаксонския свят от края на 20-и век насам.

Българската православната църква почита Свети свещеномъченик Валентин, римски презвитер, на 6 юли. А на днешния, 14-и февруари, честваме Успение на Св. Константин-Кирил Философ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.