Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Дядо влиза в затвора за умишлен палеж Събирал газови бутилки, за да ги подпали за отмъщение на съседа

20 нови предмета в училище (обзор) Иновации в 600 школа за подобряване на резултатите

Урсула фон дер Лайен иска 25% от бюджета на ЕС да е за „зелени“ проекти

Спецсъдът пусна съпругата на Васил Божков срещу 1,5 млн. лева гаранция

Пуснаха под домашен арест полицая, обрал казино в Перник

Банов и US посланикът обсъдиха борбата с трафика на културни ценности Министърът подари “История Славянобългарска” на Н. Пр. Херо Мустафа

Трима задържани при акцията срещу наркоразпространението в София

Въвеждат електронна рецепта до края на годината Изготвя се нова Национална здравна стратегия

Резултати от акцията в Благоевград: 23 лица арестувани, 720 проверени

София ще освободи от винетки шосета за 500 000 лева (обзор)

Светофарен сигнал: Любов (СНИМКИ)

Червеният сигнал на няколко пешеходни светофари в столицата светеше във формата на сърце. Така за трета поредна година Столична община допринася за романтичната атмосфера в деня на влюбените, 14-и февруари.

На днешната дата някои деноминации от Западното християнство отбелязват Деня на Св. Валентин. Известни са поне трима ранни християнски мъченици с това име. Най-популярната легенда е за римския свещеник от 3-ти век, който нелегално бракосъчетавал войници, на които не било позволено да се женят. Според някои историци, император Клавдий II издал такава заповед с цел да увеличи армията си, вярвайки, че женените мъже не са добри войници.

Валентинките също идват от вярванията за римския Свети Валентин. Твърди се, че той подарявал сърца изрязани от пергамент на бракосъчетаните двойки и преследваните от Римската империя християни. Сърцата им напомняли за дадените клетви и за Божията любов.

Най-ранните извори за свързването на 14-и февруари с празника на любовта са от края на 14-и век. През 1382 известният английски поет Джефри Чосър написва стих, в който описва как на деня на Свети Валентин птичките идвали да си изберат партньор. Все пак, не е ясно дали той е имал предвид римския светец или някои от другите, които се почитат по-късно през годината.

Празникът е премахнат от календара на Римокатолическата църква през 1969 година поради неясното житие на светеца. „Свети Валентин“ става предимно светски и комерсиален празник с нарастваща популярност извън англосаксонския свят от края на 20-и век насам.

Българската православната църква почита Свети свещеномъченик Валентин, римски презвитер, на 6 юли. А на днешния, 14-и февруари, честваме Успение на Св. Константин-Кирил Философ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.