Светофарен сигнал: Любов (СНИМКИ)

Червеният сигнал на няколко пешеходни светофари в столицата светеше във формата на сърце. Така за трета поредна година Столична община допринася за романтичната атмосфера в деня на влюбените, 14-и февруари.

На днешната дата някои деноминации от Западното християнство отбелязват Деня на Св. Валентин. Известни са поне трима ранни християнски мъченици с това име. Най-популярната легенда е за римския свещеник от 3-ти век, който нелегално бракосъчетавал войници, на които не било позволено да се женят. Според някои историци, император Клавдий II издал такава заповед с цел да увеличи армията си, вярвайки, че женените мъже не са добри войници.

Валентинките също идват от вярванията за римския Свети Валентин. Твърди се, че той подарявал сърца изрязани от пергамент на бракосъчетаните двойки и преследваните от Римската империя християни. Сърцата им напомняли за дадените клетви и за Божията любов.

Най-ранните извори за свързването на 14-и февруари с празника на любовта са от края на 14-и век. През 1382 известният английски поет Джефри Чосър написва стих, в който описва как на деня на Свети Валентин птичките идвали да си изберат партньор. Все пак, не е ясно дали той е имал предвид римския светец или някои от другите, които се почитат по-късно през годината.

Празникът е премахнат от календара на Римокатолическата църква през 1969 година поради неясното житие на светеца. "Свети Валентин" става предимно светски и комерсиален празник с нарастваща популярност извън англосаксонския свят от края на 20-и век насам.

Българската православната църква почита Свети свещеномъченик Валентин, римски презвитер, на 6 юли. А на днешния, 14-и февруари, честваме Успение на Св. Константин-Кирил Философ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл