Свищовски докторант с топ кариера зад океана

Любомир Димитров е мениджър в компания, която управлява портфолио за над 5 млрд. долара

Тъжно е да гледаш огромния разрив между севера и юга на България

Любомир Димитров е от успелите зад граница българи. 38-годишният икономист има завидна кариера в имотния бизнес отвъд океана. На 27 септември в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов той защити успешно докторска степен по „Финанси“ с дисертация за глобалните инвестиции в недвижими имоти. Димитров е родом от София, но е израснал в Русе, а бакалавърска степен по „Финанси“ придобил в свищовската академия по време на следването си от 1998 до 2002 година.

„След двугодишно пребиваване в САЩ получих магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ в свищовския ВУЗ по дистанционна програма през 2004-2005 г. Втората ми магистърска степен е по „Счетоводство и данъчно облагане“ във Флорида Гълф Коуст Университи през периода 2007-2010 година“, разказва успешният нашенец.

Още стартовите му стъпки в практиката били свързани със сектор недвижими имоти, където бързо достигнал до позиция главен счетоводител на строителен предприемач, с над 2000 завършени имота в град Нейпълс, щата Флорида. Четири години от професионалната му реализация пък преминали в базирания в Клуинстън водещ световен производител на захар – Юнайтед Стейтс Шугар Корпорейшен, където Димитров бил главен за старши финансов анализатор.

„През 2014 г. се преместих с моето семейство на Каймановите острови, където постъпих в Дарт Ентерпрайзес. Компанията управлява портфолио на стойност над 5 млрд. долара, включващо недвижими инвестиционни имоти в САЩ, Англия и Карибите. Последователно бях старши финансов анализатор до преди 2 години, а в момента съм ръководител на икономическия отдел на компанията“, споделя Любомир Димитров.

Изявеният българин избрал катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия в Свищов, където да защити своя докторат.

„Съпоставяйки показателите качество спрямо цена на значителен брой докторски програми по финанси в САЩ и Европа, изборът категорично бе в полза на родната страна и финансовата катедра в Свищов. В много отношения българите имаме по-високо мнение за чуждото и забравяме за факта, че не само сме добри, но и по-добри от задграничните аналози. Докторската степен по „Финанси“ в Свищов е категоричен позитивен пример в тази насока. Не само защото това е първата българска финансова катедра, създадена още през 1952 г., не само заради над стоте успешно защитени дисертации на докторанти от вече четири континента, но най-вече заради хората и личния ангажимент на катедрен колектив, научен ръководител и академична институция. В лицето на проф. Андрей Захариев, който ръководи сега финансовата катедра, аз виждам една прецизно калибрирана школа по финанси, истинска ковачница за кадри, трамплин за успешна кариера в България и по света“, категоричен е Димитров.

Той подчерта, че често споделя пред свои колеги във Флорида и на Карибите, че подготовката му от България по „Финанси“ е много по-добра от тази на дипломанти от редица престижни американските университети. Това напористият българин ежедневно доказва със знания, аналитичност, умения за диалог и дебат. Димитров дори разказва, че възпитаници на престижни университети като Оксфорд, Кембридж и Харвард са търсили от него помощ за решаване на практически казуси при магистърското им обучение.

„Истината е, че първите десет години от кариера си изкарах с моите академични учебници по финанси на тогавашните доценти Стоян Проданов, Андрей Захариев и Пламен Пътев. Това са преподаватели, които директно обучават за нещата от практиката“, споделя Любомир Димитров.

Като експерт с богат професионален опит в сектора на недвижимите имоти той предлага ценни препоръки към българските строителни предприемачи и инвеститори в имоти. „Това е сектор, двигател на растежа и на богатството. Всеки успял предприемач неминуемо е вземал решения за строителство и за недвижими имоти. Но това е и опасен бизнес. В него има цикличност. Цените не винаги само растат. Фалитът на Лемън Брадърс и последвалата глобална криза са урок, който всеки трябва да помни“, съветва Димитров.

Вещият специалист смята, че устойчивите ниски данъци, ясните процедури за придобиване и разпореждане с имоти, както и минимални такси за притежаване на недвижимо имущество са в основата на привличането на инвеститори в недвижимости.

„И в България, и на Карибите има уникална природа, която създава стойност, привлича инвеститори и най-вече може да се управлява в интерес на обществото. Но ако става дума за съвет, той е винаги един – инвестирайте само тогава, когато сте направили задълбочен финансов анализ на проекта и сте оценили всички рискове“, предупреждава Димитров.

Експертът допълва, че опростените и ясни регулации и атрактивна данъчна система са водещи за всеки чуждестранен инвеститор. Обучените кадри и потенциалът за растеж са задължителни.

„Всеки инвеститор работи с числа. Емоцията е на заден план. Когато числата доказват, че инвестицията е рентабилна и то в локация България, тогава и инвестицията се случва. Става ми тъжно като гледам настоящия огромен разрив между севера и юга на България. Северната ни граница с река Дунав е огромен неизползван потенциал за модален транспорт, логистика, нови мостове, пристанища, превоз на пътници от Видин до Силистра, индустриални паркове, туризъм, атракции и бизнес. Растеж може и трябва да има. България е с уникално географско разположение по пътя на сухопътния превоз на товари от Азия към Европа. Имаме планини, море, разнообразие от природни дадености, подкрепящ туризма климат и през зимата и през лятото“, изтъква Димитров.

Преуспелият българин не крие благодарността си към преподавателите от свищовското висше училище, които имат огромна заслуга за неговото професионално израстване. „Впечатлен съм от журито, което оцени подобаващо моята научна разработка, в чиито състав са проф. Богомил Манов и доц. Димитър Ненков от УНСС, доц. Ваня Цонкова от ВТУ и на колегите от финансовата катедра в Свищов проф. Андрей Захариев и доц. Александър Ганчев. Изказвам благодарност на научния ръководител доц. Валентин Милинов, моята катедра и на цялата институция, каквато е Стопанската академия“, изброява Димитров.

Той уточнява, че за тези три години е обогатил биографията си с авторски публикации като статии, студия, три научни доклада и едно престижно участие в авторския колектив на бакалавърския курс по „Бизнес оценяване“ в Свищов. „Мисля, че повече млади хора трябва да имат предприемаческо обучение и финансова грамотност. Пари и кариера могат да се правят на компютъра и в София, и в Свищов и във Флорида. Нужна е езикова подготовка, професионално обучаваща катедра, както и амбицията и личния избор за успех, въпреки всичко!“, категоричен е Любомир Димитров.

И въпреки, че вече над 20 години той живее и работи зад граница, не забравя Родината си и родния език. „Съпругата ми е българка и с детето ни говорим на български. Спазваме нашите традиции и обичаи и така искаме да съхраним родната си идентичност. Поне веднъж годишно се завръщаме в България, където са нашите корени“, казва с нескрита гордост Димитров.

Коментари

Задължително поле