Свищов рекордьор по ремонт на църкви и манастири

За 1 г. са обновени 19 храма с осигурени общо 131 000 лв.

Който милее за вярата, културата, за идентичността ни като нация, трябва да се грижи за тези светини

Община Свищов се отличи като рекордьор по ремонт на храмове. За една година са обновени 19 църкви, манастири и джамии, а за строителните дейности са осигурени общо 131 000 лв. Такава масова реконструкция на религиозни домове в региона местното население не помни.

Инициативата сплоти управници, духовници и миряни, които дружно запретнаха ръкави и се захванаха да върнат заслуженото достойнство на молитвените средища.

Три храма и две джамии на територията на община Свищов получиха тази година помощ в размер на 38 000 лева от дирекция „Вероизповедания”. Средствата  им послужиха  за извършване на основни и допълнителни ремонти, от които се нуждаят. 8000 лева са отпуснати за храма „Свети Архангел Михаил” в село Хаджидимитрово, 5000 лева за църквата „Свети Пророк Илия” в Българско Сливово и 5000 лева за църквата „Свети Димитър” в Горна Студена. По 10 000 лева Дирекцията даде за ремонтиране на джамиите в Свищов и в село Вардим.

Кметът на Горна Студена Лорета Костадинова изрази благодарност, че след първата преведена финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” през миналата година е направен ремонт на покривната конструкция на молитвения дом. С допълните средства са вложени в боядисване и освежаване, а местните миряни имат желание, ако парите стигнат, да бъде изградена и малка чешма в двора на църквата.

В Хаджидимитрово средствата се влагат в цялостно укрепване на местната църква, а в Българско Сливово  извършват ремонтни дейности, които досега не са могли да си позволят в храма.

По инициатива на общинското ръководство на Свищов през първата половина на 2016 година църковните настоятелства на няколко храма, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерския съвет и до Великотърновската епархия.

„Отправихме молба да ни бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти. Пет от църквите почти веднага получиха одобрение. С целева държавна субсидия тогава се сдобиха храмовете в селата Александрово, Горна Студена, Драгомирово, Козловец и Червена. По-късно, през юли миналата година средства бяха отпуснати и за християнските светини  в Алеково и Царевец”, припомнят управници на селата от Община Свищов.

Новата финансова помощ от дирекция „Вероизповедания” пък бе насочена към храмовете в Горна Студена, Хаджидимитрово и Българско Сливово, както и към джамиите в Свищов и Вардим.

По заръка на кмета на крайдунавския град Генчо Генчев  в началото на тази година процедурата се повтори . Църковните настоятелства на няколко църкви и манастири в общината, съвместно с кметовете по места, за втора година настояха писмено пред Дирекция по „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската епархия, да им бъдат отпуснати пари за належащи ремонти. Писмата отново съдържаха точни разчети за вида на дейностите и тяхната стойност.

На 2 май Генчо Генчев  получи от Дирекцията по вероизповедания уведомителни писма, с които бе информиран, че са отпуснати средства в размер на още  41 000 лева. Финансирането бе отредено за потягането на 4 църкви и два манастира.

„Духовните средища, които получиха строго целева държавна субсидия, са манастир „Св. св. Петър и Павел“ в Свищов, на който бяха предоставени 8000 лева, и манастир „Св. Успение Богородично“, който разполага със средства за ремонт в размер на 10 000 лева. За църквите в селата Александрово, Морава и Царевец бяха предвидени по 5000 лева, а за храма в село Овча могила – 8000 лева“, информира Генчо Генчев.

Градоначалникът обясни още, че след ремонтните дейности, в срок до 15 декември 2017 година, в Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет ще бъдат изпратени заверени копия от разходно-оправдателните документи, с които ще се удостовери, че отпуснатата държавна субсидия е усвоена и разходите са направени строго целево.

„През миналата година храмове, които бяха в окаяно състояние от години, получиха средства за ремонт  и най-вероятно, тяхното правомерно изразходване дава основание на Дирекцията по вероизповедания да гласува отново доверие на община Свищов“, припомнят от кметството в крайдунавския град.

Църквата „Света Параскева” в свищовското село Червена е в процес на усилен ремонт. Това обяви  кметът на селището Петко Василев. През последните няколко месеца е подменен целият покрив. Сменени са част от гредите и други елементи. Обновяването засега е само на външната част на църквата, защото коства много средства.

„Предстои цялостно измазване на църквата от външната й страна. Досега са инвестирани около 13 000 лева”, обясни Петко Василев. Първенецът на Червена поясни, че по- голямата част от парите са осигурени от дирекция „Вероизповедания” след активното настояване на Община Свищов, а останалите средства са от наеми на земя, която е собственост на църквата.

„Храмът не е бил ремонтиран от 1970 г. Затова и доскоро бе полуразрушен. Имаше пукнатини, през които влизаше много вода. Нямаше и улуци. Има много неща, които трябва да се направят, за да бъде цялостно реновиран църковният обект. Но се радваме, че управата проявява грижа”, коментират жители на Червена.

Кметът на селото е амбициран в рамките на своя мандат да се направи цялостно обновяване на облика на храма и да върне в него голяма част от вярващите. Петко Василев планира разкриването на дарителска сметка, по която всички желаещи да помогнат за обновяването на храма, да могат да го направят.

„Който милее за вярата, културата, за идентичността ни като нация, както и за религиозния мир и разбирателство, трябва и да се грижи за тези светини. Храмовете ни са вековни. Градени са в далечното минало с доброволен труд  и силна вяра и е престъпление да ги оставим да тънат в разруха и да застрашават здравето и живота на вярващите, които прекрачват прага им. Това са места, на които се събират много хора по празници, за весели и тъжни ритуали и затова църквите трябва да имат добра визия, защото това е и доказателство за културата и извисеността на един народ”, коментира Генчо Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи