Свлачището край смолянското село Тикале е най-голямо върху главен път в страната

Кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти и служители на Горското стопанство направиха днес оглед на място на свлачището край Тикале, на главния път Смолян – Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон, информира БТВ.

В огледа е участвал председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” – инж.Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, директорът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, съобщиха от Областната администрация в Смолян.

Установено е, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път.

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсек е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра.

Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва.

Инж. Атанасов каза, че още в понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.

В момента в сервитута на главния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер. Подчерта се, че свлачището е изключително опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове.

Въпреки това ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще се създаде и организация за продължително наблюдение на свлачището поради голямата му активност.

Усилията в най-краткосрочен план се насочват към спешно разчистване на пътя Рудозем – Смилян, за да бъде частично облекчен трафикът в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България