Дядо Коледа ще акостира с рибарска лодка в Каварна

Окончателно КЕВР увеличи цената на водата в 14 области

Черната техника е най-предпочитаната покупка по време на предпразничен намаления

Принц Хари и Мегън Маркъл ще се оженят на 19 май догодина

Шест деца са настанени в „Пирогов” със съмнение за хранително отравяне от дъвки

Илияна Йотова призова Зоран Заев час по-скоро Договорът за добросъседство да бъде ратифициран 

Неизвестни атакуваха влак с камъни, пострада момиче

Двама пловдивчани изгоряха заради обиди, закани и неуважително отношение към полицаи

8 г. затвор за бившия руски министър на икономиката Алексей Улюкаев

Нено Димов: Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията Договорът за концесия на ски-зоната може да бъде пренаписан

Ердоган: Започваме инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Йерусалим

Бисер Петков: 416 818 души са наети на минимална работна заплата

250 нови експонати във Военноморския музей Варна Колекцията обогатиха дарители от България, Германия и Полша

Доброволци от цяла България правят мащабно учение на гребния канал в Пловдив

Двама българи в битка за финала на Световното клубно първенство по волейбол на живо по Mtel Sport 2

Свързана с Марешки фирма печели от износ на животоспасяващи лекарства Вместо да стигне до пациентите в България, медикамент се препродава в Европа на над два пъти по-висока цена

Склада за лекарства във Велико Търново Факсимиле: БНТ

Животоспасяващи лекарства, които се заплащат от НЗОК, вместо да стигнат до пациентите в България, се изнасят към европейски държави, където цените им са в пъти по-високи и някой печели много за сметка на болните у нас.

Това констатира Валя Ахчиева в предаването си „Открито“ по БНТ в продължение на своето разследване за т. нар. паралелен износ на скъпо струващи лекарства.

Пример: Една инжекция „Хумира“ в България струва 1600 лв., а в Германия 1878 евро.

През януари 2017 г. Министерството на здравеопазването и Агенцията по храните само за месец са засипани с над 100 сигнала от пациенти, които алармират, че не могат да си намерят лекарството по аптеките.

Днес, 5 месеца по-късно, нито един компетентен орган не е установил кой извършва паралелния износ, колко и как печели, нарушение ли е това, престъпление ли е и как пациентите да бъдат защитени, констатира разследването.

Ахчиева показва Решение №1132 на Комисията за защита на конкуренцията от 22 декември 2016 г., произнасящо се по производство по преписка за извършване на секторен анализ на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК (анализ за периода 2010-2015 г.) Въпросното решение не е взето предвид от никого, а институциите, казват, че не знаят за него.

В решението са посочени конкретни фирми, които извършват паралелен износ на скъпо струващи лекарства. Там е посочена и фирмата „Трейднет България“, излизаща в търговския регистър на името на Веска Марешка, 73-годишната майка на Веселин Марешки. Тя представлява и фирмата „Фармнет“, която е търговец на едро на лекарства. В съвета на директорите влиза и съпругата на Марешки – Светлана Марешка, в миналото там е бил и самият настоящ заместник-председател на парламента.

В първата част на разследването беше показано, че „Фармнет“ снабдява с „Хумира“ аптека „Марешки“ в Силистра, а тази аптека е на първо място за 2014 г. по получени пари от НЗОК за този медикамент (за болни с диагноза ревматоиден артрит). Фирмата е подала в Изпълнителната агенция по лекарствата уведомления за бъдещи намерения за износ на още редица скъпи препарати, някои от които животоспасяващи.

През 2012 г. Веска Марешка продава „Трейднет България“ на руската гражданка Нина Катченко, която осъществява реекспорта на лекарства. Нина Катченко е упълномощила Веска Марешка да я представлява пред държавни институции, но според законите у нас упълномощеното лице не носи отговорност за действията на фирмата. Разрешението на „Трейднет България“ за търговия на едро с лекарствени продукти е получено от Изпълнителна агенция по лекарствата, фирмата има склад във Велико Търново, от който тръгват всички лекарства за Европа.

Според Наредба №39 двете фирми – „Фармнет“ и „Трейднет България“, които имат склад на един и същи адрес, трябва да имат два отделни входа. Според главния фармацевт на „Фармнет“ вторият склад е някъде вътре в сградата.

Но така или иначе, ако в сградата има два склада на двете фирми, това означава, че едната е вносител на лекарствата („Фармнет“) и оттук тръгват лекарствата за аптеки „Марешки“, но пак оттук тръгват и лекарствата за Европа през износителя „Трейднет България“, посочва Ахчиева.

На адреса в Ихтиман, посочен като седалище на „Трейднет България“ – ул. „Ивайло“ 39, няма такъв офис.

Ахчиева сигнализира ИАЛ, а от контролния орган установява, че двете фирми са със складове на един и същи адрес. Помещенията на „Трейднет България“ са заключени, направени са снимки, които показват, че там няма лекарства. Помещенията са разположени на партерен адрес в самостоятелна сграда, в която се намират помещенията и на „Фармнет“.

От Националната агенция по приходите обясняват, че „Трейднет България“ е осъществила паралелен износ от началото на годината на обща стойност 5 млн. лева за първото тримесечие. Изнесени са лекарства за Румъния за над 3 млн. лева, за Германия за над 1 млн. и 200 хил. лв., за Англия за над 82 хиляди лева, за Чехия за над половин милион лева. „Фармнет“ е продала лекарства на „Трейднет“ за близо 3 млн. лева.

Веселин Марешки отказва коментар по темата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. от написаното разбирам, че нарушението е, че няма отделен вход към склада.

  изнесените лекарства със субсидия ли са закупени? или има измама и неизвършена продажба? ако тези неща се докажат – да го глобят и опандизят. в противен случай да го глобят за липсата на отделен вход….

 2. Как да хванат Марешки като партията ме у създадена като патерица на ГЕРБ. Боко Тиквата накара Марешки да продава евтин контрабанден бензин за реклама на партията, която ще го подкрепя. А сега трябва да лапа от контрабанда на лекарствата от НЗОК.

 3. Ако законът му позволява, нищо не може да се направи. Помните ли когато беше акцията с „белия прах“, който изпращаха по пощата – британският парламент се събра и за една седмица приеха закон за рязането на глави на който изпраща такива неща, и това е. Бързите мерки решават проблема.

  1. То па и6ем ти закона забраняващ пращане на прах за пране на некадърници.

 4. Всичко е ясно – Магарешки е мошеник , обаче българското правосъдие не е справедливо – поради скапани закони , корупция , или всичко накуп .

 5. А модераторите ми орязаха коментара заради критиката ми и към про.к.у.рат.у.рата с негодните обвинения .

  1. Модераторите не висят да следят онлайн кой какво пише, просто има думи, които като ги изпишеш не ти излиза поста. -П-р-о–к-у-р-о-р- е една от тези думи, а защо????????? Защото -п-р-о-к-у-р-о-р-и-т-е- са заслужили 🙂

 6. Магарешки е бандит и моженик, апарцала Борисов го вкара в парламента като своя патерица, защото е зависим. По същия сценарий работи и с лъже патреотите, ако те все още имаха алиби, то той ги изработи с много далавери,например оградата на границата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.