Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО)

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Гърция обмисля да затвори вътрешните летища, към островите пътуват само местни жители

Гл. комисар Светлан Кичиков на ГКПП „Капитан Андреево“: Взетите мерки от държавата дават резултат

За маските и мацките Постовете на кифлите изпосталяха внезапно

Четиримата новооткрити с коронавирус в Община Руен са под домашно лечение

Дефицит на злато в САЩ заради кризата

Турция спира влакове и отменя полети в опит да ограничи COVID-19

„Пирогов“ обособи помещение за преглед на пациенти със съмнения за коронавирус

Починалият от коронавирус в МБАЛ-Благоевград е от Банско и е работил в Завод за мебели

Само за денонощие в Иран са регистрирани над три хиляди нови случая на коронавирус

Пророците предрекли пандемията Две книги описват коронавируса

Св. Ефрем Нови, който лекува светкавично Журналистът Ангел Бончев направи филм за светеца, който е помогнал на мнозина болни, а чудесата му са събрани в 20 тома

Икона на св. Ефрем

Премиерата ще бъде на 18, 19 и 20 февруари

През 1988 година Ревека Клисиархи забременява, но 4 месеца по-късно лекарите установяват, че детето в нея е мъртво и трябва да й бъде направен кюртаж. Силният стрес от научаването на лошата вест я обърква и иска да се прибере вкъщи, като подписва документите, че ако й се случи нещо, е на нейна отговорност. Ляга да си почине и в полусън чува глас, който вика името й, но не го разпознава. След малко дошла братовчедка й. Тя й казала, че сънувала светеца, който е на иконата отсреща – съвсем непознат за нея, и й казал, че ще е около къщата да пази семейството. Звъннала в манастира на свети Ефрем да сподели на майка Макария (игуменката, която намерила мощите на свети Ефрем през 1950 година), а тя настояла да не маха детето, че всичко ще е наред. Заръката й била, когато се роди детето, да го заведе на 40-ия ден в манастира да го види.

Вечерта, когато дошъл същият лекар, с изненада установил, че плодът е жив, детето имало пулс и всичко било наред. Изумен, докторът обявил: „Това е невероятно, готов съм да си скъсам всички дипломи, това е невъзможно!” И седнал без да може да каже нищо повече. Бебето се родило нормално и му дали името Ефремия за слава на светията, който направил своето чудо и върнал живота на детето.

Тази история разказа за „Труд” журналистът Ангел Бончев в новия си филм „Светецът светкавица”, чиято премиера е на 18 февруари, както и в следващите два дни в столичния „Дом на киното”. Любопитното е, че на 19 и 20 февруари филмът ще бъде и с гръцки субтитри, като е отправена покана към цялата гръцка общност. Авторът на филма сподели вчера, че и трите прожекции са напълно разпродадени. „Толкова много хора искат да видят историята и чудесата на св. Ефрем Нови, това е невероятно”, каза той. Заради това на 24 февруари (понеделник) от 16,30 ч ще има извънредна прожекция на филма пак в Дома на киното.

Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и за разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Зрителите ще научат и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известната гръцка певица Васо Хаджи споделя как свети Ефрем я предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем, чието разрешаване тя изцяло отдава на неговата помощ. В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след това. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот.

Този филм ще докосне сърцето на всеки зрител. Освен за чудесата, в него се разказва и за силната вяра на един монах, който чрез ангелския си живот и мъченичество е достигнал до святост, а и не само! Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, а след това умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла. Мощите му са открити точно от монахиня Макария. Паметта му се почита на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г.

Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите, ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите. Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в Неа Макри. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Миналата година в България бяха донесени мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец и те минаха през много градове в страната, като съпътстваха и представяне на книгите на Ангел Бончев за неговия живот и чудеса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.