Св. Ефрем Нови, който лекува светкавично

Икона на св. Ефрем

Журналистът Ангел Бончев направи филм за светеца, който е помогнал на мнозина болни, а чудесата му са събрани в 20 тома

Премиерата ще бъде на 18, 19 и 20 февруари

През 1988 година Ревека Клисиархи забременява, но 4 месеца по-късно лекарите установяват, че детето в нея е мъртво и трябва да й бъде направен кюртаж. Силният стрес от научаването на лошата вест я обърква и иска да се прибере вкъщи, като подписва документите, че ако й се случи нещо, е на нейна отговорност. Ляга да си почине и в полусън чува глас, който вика името й, но не го разпознава. След малко дошла братовчедка й. Тя й казала, че сънувала светеца, който е на иконата отсреща - съвсем непознат за нея, и й казал, че ще е около къщата да пази семейството. Звъннала в манастира на свети Ефрем да сподели на майка Макария (игуменката, която намерила мощите на свети Ефрем през 1950 година), а тя настояла да не маха детето, че всичко ще е наред. Заръката й била, когато се роди детето, да го заведе на 40-ия ден в манастира да го види.

Вечерта, когато дошъл същият лекар, с изненада установил, че плодът е жив, детето имало пулс и всичко било наред. Изумен, докторът обявил: „Това е невероятно, готов съм да си скъсам всички дипломи, това е невъзможно!” И седнал без да може да каже нищо повече. Бебето се родило нормално и му дали името Ефремия за слава на светията, който направил своето чудо и върнал живота на детето.

Тази история разказа за „Труд” журналистът Ангел Бончев в новия си филм „Светецът светкавица”, чиято премиера е на 18 февруари, както и в следващите два дни в столичния „Дом на киното”. Любопитното е, че на 19 и 20 февруари филмът ще бъде и с гръцки субтитри, като е отправена покана към цялата гръцка общност. Авторът на филма сподели вчера, че и трите прожекции са напълно разпродадени. „Толкова много хора искат да видят историята и чудесата на св. Ефрем Нови, това е невероятно”, каза той. Заради това на 24 февруари (понеделник) от 16,30 ч ще има извънредна прожекция на филма пак в Дома на киното.

Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и за разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Зрителите ще научат и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известната гръцка певица Васо Хаджи споделя как свети Ефрем я предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем, чието разрешаване тя изцяло отдава на неговата помощ. В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след това. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот.

Този филм ще докосне сърцето на всеки зрител. Освен за чудесата, в него се разказва и за силната вяра на един монах, който чрез ангелския си живот и мъченичество е достигнал до святост, а и не само! Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга от Трикала, за да не го направят мюсюлманин турските орди и се озовава пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко е заловен от турците и измъчван от тях 8 месеца и половина, а след това умира обесен на дърво с главата надолу със забита в корема факла. Мощите му са открити точно от монахиня Макария. Паметта му се почита на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г.

Любовта и милостта на светеца са неизчерпаеми. Някога самият той казал: „Малко преди да дойдат ужасите, ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Чудесата на свети Ефрем се проявяват всекидневно. Много облагодетелствани от него идват отново в светата обител и с вълнение разказват за чудотворните му благодеяния над тях. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите. Над 20 тома са събраните чудеса в манастира „Благовещение“ в Неа Макри. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Миналата година в България бяха донесени мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец и те минаха през много градове в страната, като съпътстваха и представяне на книгите на Ангел Бончев за неговия живот и чудеса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи