Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Ето какво ни носи времето днес

Св. Кирил – първият ни водолаз Съавторът на азбуката вади мощите на Св. Климент от Черно море с подводна камбана

Българската правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, се поклони вчера пред мощите на Св. Кирил в базиликата “Св. Климент” в Рим.

Малцина обаче знаят невероятната история, която се крие зад тези свети мощи през вековете, пише сайтът НБП.

На сътворената от Св. Константин-Кирил писменост – азбуката глаголица, заедно с брат си превеждат църковни книги за богослужението, които спомагат за разпространението на християнството в целия славянски свят.

Но преди това азбуката и книгите трябвало да бъдат благословени от тогавашния папа Андриан в Рим. Задачата е много деликатна и изисква нещо много специално, за да се отворят вратите на Вечния град пред Кирил и Методий. Вероятно на самия Кирил е била блестящата идея да се отиде при папа Андриан със специален дар – мощите на Св. Климент Римски.

Климент е вторият или третият папа (от 88 до 97 г.), ръкоположен лично от Св. Петър. Преди това обаче по заповед на император Траян е изпратен на заточение в Крим. Там работи на каменоломна, в която неговите другари по съдба страдат от жестока жажда. Климент произнася молитва за вода и на хълма до каменоломната се появява агнец. Климент забива брадвата си на това място и оттам бликва избор с бистра вода.

Видели чудото, местните жители масово започват да приемат християнството. Това вбесява император Траян и той нарежда да го хвърлят в Черно море с котва на шията.

Кирил се надявал, че ще открие мощите на Св. Климент и ще ги предаде като дар на папа Андриан. Доц. д-р Алексей Стоев, който води националния отбор на олимпиади по астрономия, разказва, как при едно състезание в Крим били заведени в музея на градчето Симеиз. Там в специална витрина било показано как всъщност самият Кирил е извадил мощите на Св. Климент от морето – с водолазен звънец за подводна работа (всъщност голямо буре, потопено с отвора надолу).

Самото търсене на мощите е равнозначно на подвиг – казва д-р Стоев. Става въпрос за един залив, известен днес като Синият залив. Дори и да ти е посочено мястото от местното население, пазещо 800 години паметта за това къде са хвърлени мощите, трябва да ги намериш на дъното.

Св. Кирил открива това място, спуска се с бъчвата – водолазен звънец, събира мощите и ги изважда на повърхността. Целият този процес е описан от Кирил в неговата творба “Слово за пренасяне мощите на Климент Римски” от първо лице. Но странно е, че учените не правят тази връзка. И наистина, когато братята Кирил и Методий отнасят блажения ковчег с мощите на Св. Климент, пред портите на крепостните стени ги чакат всички граждани на Рим със запалени свещи в ръце, водени от самия папа Андриан. В Рим вече е била приготвена базиликата “Сан Клементе” за мощите.

След близо година Кирил умира на 42 години и в знак на уважение е пренесен в същата тази базилика. “Сан Клементе” е и манастир, който се обслужва от ирландски орден, разказва дългогодишният преводач в нашето посолство в Рим Асен Марчевски в своята забележителна книга “Италиански потайности”. Всяка година посолството иска разрешение за почистване на криптата, където е гробът, във връзка с официалната българска делегация, която идва тук на 24 май. Игумен на манастира по това време бил отец Ленърд Бойл, канадски свещеник и учен от ирландски произход, приятел на Марчевски. Веднъж работници от посолството решават да поместят плочата на саркофага. Оказва се, че е празен!

Марчевски се среща с падре Бойл и споделя с него съмненията си, че мощите на Св. Кирил не са в криптата. “Разбира се, че не са долу”, казал падре Бойл, който в историята с мощите на Св. Кирил изиграва важна роля. През 1809 г. Наполеон навлиза в Италия и множество храмове са разрушени и разграбени, сред тях и базиликата.”Сан Клементе”, след което следите на мощите се губят.

Падре Бойл е назначен за игумен на манастира през 1962 г. Започва детективско разследване – обикаля антикварните книжарници в Рим и събира всичко за базиликата “Сан Клементе”. Попада на литография с изображение на базиликата и я купува. На гърба й той открива надпис: “Фамилия графове Винченци, от базиликата “Сан Клементе” – инвентарен номер 7?. Решава, че в графското семейство може да има и други предмети от базиликата. Открива, че графското семейство е заменило къщата си в Рим срещу замък до градчето Канобио край езерото Лаго ди Комо. Посещава семейството и те го водят в малък параклис извън замъка. Там той се натъква на ковчеже с надпис: “Reliquie di San Kirillo” – мощи на Св. Кирил!

Ватиканът прибира сандъчето с мощите и ги връща в “Сан Клементе”. В момента те не са долу, в криптата, където българските делегации поднасят своите цветя. Те са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво от вратата на първия етаж, под стенописа на светите братя. Падре Бойл открива само част от мощите на светеца, разказваше приживе Асен Марчевски и допълва: “Доколкото зная не само костна фаланга от пръста, както твърди Ватиканът, а ръка на светеца. Падре Бойл говореше за сандъче, а не за кутийка, в която се съхраняват малки части от мощите на светците. Ирландският свещеник е споделял с мен предположения, че останалата част от мощите на светеца са в Гърция. Първоначално са били съхранявани в богата гръцка фамилия от Солун, а след това били предадени за съхранение в някакъв манастир”.
Всеки опит на българската държава да получи макар и частица от мощите на Св. Кирил Философ досега претърпява неуспех. От страна на Ватикана официалният отговор е, че има само една костица от ръката на светеца, която е в лошо състояние и може да се разпадне.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.