Св. Кирил - първият ни водолаз

Съавторът на азбуката вади мощите на Св. Климент от Черно море с подводна камбана

Българската правителствена делегация, начело с премиера Бойко Борисов, се поклони вчера пред мощите на Св. Кирил в базиликата “Св. Климент” в Рим.

Малцина обаче знаят невероятната история, която се крие зад тези свети мощи през вековете, пише сайтът НБП.

На сътворената от Св. Константин-Кирил писменост - азбуката глаголица, заедно с брат си превеждат църковни книги за богослужението, които спомагат за разпространението на християнството в целия славянски свят.

Но преди това азбуката и книгите трябвало да бъдат благословени от тогавашния папа Андриан в Рим. Задачата е много деликатна и изисква нещо много специално, за да се отворят вратите на Вечния град пред Кирил и Методий. Вероятно на самия Кирил е била блестящата идея да се отиде при папа Андриан със специален дар - мощите на Св. Климент Римски.

Климент е вторият или третият папа (от 88 до 97 г.), ръкоположен лично от Св. Петър. Преди това обаче по заповед на император Траян е изпратен на заточение в Крим. Там работи на каменоломна, в която неговите другари по съдба страдат от жестока жажда. Климент произнася молитва за вода и на хълма до каменоломната се появява агнец. Климент забива брадвата си на това място и оттам бликва избор с бистра вода.

Видели чудото, местните жители масово започват да приемат християнството. Това вбесява император Траян и той нарежда да го хвърлят в Черно море с котва на шията.

Кирил се надявал, че ще открие мощите на Св. Климент и ще ги предаде като дар на папа Андриан. Доц. д-р Алексей Стоев, който води националния отбор на олимпиади по астрономия, разказва, как при едно състезание в Крим били заведени в музея на градчето Симеиз. Там в специална витрина било показано как всъщност самият Кирил е извадил мощите на Св. Климент от морето - с водолазен звънец за подводна работа (всъщност голямо буре, потопено с отвора надолу).

Самото търсене на мощите е равнозначно на подвиг - казва д-р Стоев. Става въпрос за един залив, известен днес като Синият залив. Дори и да ти е посочено мястото от местното население, пазещо 800 години паметта за това къде са хвърлени мощите, трябва да ги намериш на дъното.

Св. Кирил открива това място, спуска се с бъчвата - водолазен звънец, събира мощите и ги изважда на повърхността. Целият този процес е описан от Кирил в неговата творба “Слово за пренасяне мощите на Климент Римски” от първо лице. Но странно е, че учените не правят тази връзка. И наистина, когато братята Кирил и Методий отнасят блажения ковчег с мощите на Св. Климент, пред портите на крепостните стени ги чакат всички граждани на Рим със запалени свещи в ръце, водени от самия папа Андриан. В Рим вече е била приготвена базиликата “Сан Клементе” за мощите.

След близо година Кирил умира на 42 години и в знак на уважение е пренесен в същата тази базилика. “Сан Клементе” е и манастир, който се обслужва от ирландски орден, разказва дългогодишният преводач в нашето посолство в Рим Асен Марчевски в своята забележителна книга “Италиански потайности”. Всяка година посолството иска разрешение за почистване на криптата, където е гробът, във връзка с официалната българска делегация, която идва тук на 24 май. Игумен на манастира по това време бил отец Ленърд Бойл, канадски свещеник и учен от ирландски произход, приятел на Марчевски. Веднъж работници от посолството решават да поместят плочата на саркофага. Оказва се, че е празен!

Марчевски се среща с падре Бойл и споделя с него съмненията си, че мощите на Св. Кирил не са в криптата. “Разбира се, че не са долу”, казал падре Бойл, който в историята с мощите на Св. Кирил изиграва важна роля. През 1809 г. Наполеон навлиза в Италия и множество храмове са разрушени и разграбени, сред тях и базиликата.”Сан Клементе”, след което следите на мощите се губят.

Падре Бойл е назначен за игумен на манастира през 1962 г. Започва детективско разследване - обикаля антикварните книжарници в Рим и събира всичко за базиликата “Сан Клементе”. Попада на литография с изображение на базиликата и я купува. На гърба й той открива надпис: “Фамилия графове Винченци, от базиликата “Сан Клементе” - инвентарен номер 7?. Решава, че в графското семейство може да има и други предмети от базиликата. Открива, че графското семейство е заменило къщата си в Рим срещу замък до градчето Канобио край езерото Лаго ди Комо. Посещава семейството и те го водят в малък параклис извън замъка. Там той се натъква на ковчеже с надпис: “Reliquie di San Kirillo” - мощи на Св. Кирил!

Ватиканът прибира сандъчето с мощите и ги връща в “Сан Клементе”. В момента те не са долу, в криптата, където българските делегации поднасят своите цветя. Те са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво от вратата на първия етаж, под стенописа на светите братя. Падре Бойл открива само част от мощите на светеца, разказваше приживе Асен Марчевски и допълва: “Доколкото зная не само костна фаланга от пръста, както твърди Ватиканът, а ръка на светеца. Падре Бойл говореше за сандъче, а не за кутийка, в която се съхраняват малки части от мощите на светците. Ирландският свещеник е споделял с мен предположения, че останалата част от мощите на светеца са в Гърция. Първоначално са били съхранявани в богата гръцка фамилия от Солун, а след това били предадени за съхранение в някакъв манастир”.

Всеки опит на българската държава да получи макар и частица от мощите на Св. Кирил Философ досега претърпява неуспех. От страна на Ватикана официалният отговор е, че има само една костица от ръката на светеца, която е в лошо състояние и може да се разпадне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл