Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Седем държави от ЕС предлагат еднаква минимална заплата за цяла Европа

Министрите по европейските въпроси на седем държави от Евросъюза се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори, информира БНТ.

Общата позиция за европейска минимална заплата е изразена в съвместна публикация в италианската преса преди днешна среща на инициаторите в Берлин.

„Крайно време е да превърнем нашия Евросъюз в социален, със засилени права на работещите, истинско равенство между мъжете и жените, сигурни работни места и гарантирани доходи“, заявяват министрите. Те настояват силен социален стълб на Евросъюза да залегне в декларацията от Рим за 60-тата годишнина от договора, положил основите на Общността.

Сега минималната заплата в 28-те е много различна – на единия полюс са България и Румъния с 235 и 275 евро, а на другия – Люксембург с почти 2000 евро.

В едва седем страни-членки минималното възнаграждениe надхвърля 1000 евро – това са Франция, Германия, държавите от Бенелюкс и Великобритания.

Само 21 от общо 28 държави в Евросъюза имат законово определена минимална месечна заплата за всички сектори. Изключенията са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

От 1-ви януари 2015-та Германия последна въведе минимална работна заплата. През тази година тя възлиза на 1498 евро, или малко под девет евро на час.

/БНТ/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. „Министрите по европейските въпроси на седем държави от Евросъюза се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори“ Това е хубаво,ако се въведе.Българските управници трябва да се подчинят и да не шикалкавят. Защото ще има глоби,които ще плащат пак данъкоплатците.Бедните и зависимите.

 2. Разбира се, че се знае за геноцида в България и гаврата с Българското население. В България минималната заплата не е 235 евр, а около 180-190 еврета чисти:( Ако се направи еднаква минимална заплата/нет/чисти в ес това може да удължи живота й за известно време..Сега има много недоволно и бедно население там. А и да се намалят някои заплати на държавниците и пр. тунеядци.

 3. „Министрите по европейските въпроси на седем държави от Евросъюза се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки при спазване на националните практики и ролята на социалните партньори“. ТОВА БИ БИЛО МНОГО ДОБРЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ, А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ КАКВО ПРЕДВИЖДАТ МИНИСТРИТЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ? КОЛКО ЕВРО ПРЕДВИЖДАТ ЗА НАЙ-МАЛКАТА ПЕНСИЯ? У НАС ИМА ПЕНСИИ ПО 134 ЛВ. 40 СТ. ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ ОТНОШЕНИЕ И ПО ТОЗИ ВЪПРОС. НИСКИТЕ ПЕНСИИ УБИВАТ СТАРИНИТЕ НИ, ТЕ НЕ ДОСТИГАТ ЗА ЛЕКАРСТВА, ХРАНА, ОБЛЕКЛО. НЯКОЙ У НАС ИЗГЛЕЖДА ЦЕЛИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА ИЗМИРАМЕ ДВЕ, ТРИ ГОДИНИ СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ И ТАКА ДА БАЛАНСИРАТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД, УВИ.

  1. Пенсионерите ще работят до 70. Товапредвиждат европейските демокрации.

   1. Малиии, колко си тъп! „Пенсионерите ще работят до 70.“ звучи точно като: Мъртвите ще живеят до 90. Не ми отговаряй – няма да схванеш логиката, защото си тъп. Пиша го за останалите! И само едно жокерче – пенсионерите не работят. 😉

    1. Всъщност колегата е прав, идеята е да работим докато сме живи, на разпределящите порциите пенсионери не им трябват.

     1. Виж, с това няма как да не се съглася. Логично мислиш, правилно се изказваш – как да споря с теб? Ама коментаторът, дето две думи на кръст едва свързва, как да не го бъзикна? Сигурен съм, че си схванал смисъла, който влагам в поста. Апропо, аз също трябва да работя до 65. И не се оплаквам. Яд ме е не, че ще работя, а че с моите данъци плащат и на такива, които не са работили. Това, според мен е много по-важно от увеличаване с 2 години на срока за пенсиониране!

    2. олигoфрен де6илен,
     в дания и холандия, 30 годишните сега ще работят поне до 71 години:
     германия ще го вдигнат до 69 след изборите.
     в момента навсякъде прокарват закони до 10 години да стане 67.
     http://www.etk.fi/en/the-pension-system-2/the-pension-system/international-comparison/retirement-ages/

    3. а конкретно за работещите пенсионери – в момента в германия бачкат на заплата над 160 000 души на над 70 години, защото иначе не могат да си платят сметките.

 4. И как ще обясните на човек работил почти 40г., плащал си е всички данъци и осигуровки и сега получава 500 лв пенсия, че трябва да се вдигне пенсията само на тези, които вземат 150лв и не са се осигурявали или въобще не са работили и не са внасяли лептата си към обществото? Разбира се, нямам претенции към пенсионерите по болест и инвалидите.

  1. Нямаш претенции, защото не познаваш проблема. До 1991-ва в България е имало 100 000 пенсионери по болест. 200о-та вече са 350 000, а 2007-ма – 500 000. Сега са малко повече. Мислиш ли, че 500 000 българи НАИСТИНА са токова болни, че да се пенсионират? Ако се направи предаставителна извадка за възраста, пола и етноса много хора ще останат учудени. Почти всяко второ цигане взема пенсия по болест. При циганките над 40 години процентът е над 75. Намерили са начин да ни цакат паразитите!

   1. в некои демокрации социалдемократите, за да спечелят властта, вкараха за около 2 години към 3% от населението в социалната система по болест… и още ги дундуркат… говорим за проста промяна в тен брой болни.закона, не за абсол

    1. Ако комунистите имаха изгода, щяха не 500 000 да вкарат, а 5 милиона. Гладомора в Украйна да не би демократи да го предизвикаха? 32-33-та над 5 милиона украинци умират от глад, защото им вземат всичкото зърно. И какво? Да не би СССР да цъфна и да върза? Само дето от тогава украинците открито мразят руснаците. Апропо, измежду загиналите има и българи. Стига плю по демокрацията. По-добра е от самодържавието каквото и да кажеш! За народния съд няма да пиша. Прочети сам!

     1. Винаги съм казвал, че гледайки децата на демократите, не мога да не оправдая народния съд. Малко боклук са изтрепали – по далече е трябвало да стигнат.

     2. А демократите са същите боклуци кат партийния елит. Справка крадлата във варшава.

 5. Вече знам какво ще стане.Всички страни ще минат на 2000 евро минимална заплата само България и Румъния ще останат на 230 евро.
  Много странно ,но преди всички избори се появява подобна статия в която пише ,че Европа ни мисли доброто.Защо не спрете с лъжите и не оставите народа сам да избере искали да е с Европа или с Русия.

  1. Кви лъжи бе миме? Кое е лъжа, че са се събрали хората да обсъдят нещо в интерес на работещите ли? Относно избора, смятам, че и тук проблемът е решен ние сме избрали отдавна Европа (за това и не носиш шалвари предполагам миме и за това и страната ни не завършва с окончание -стан), та за това и дръпнахме малко от малко така, че минималната заплата в страната ни както пишеш ти да е 230 евро докато в Русия е само 100 …другото където го пишат платените са плод на добре развита фантазия и зле платена руска външна политика.

   1. не знам какво могат да купят със 100 долара – може и да е повече от 230те в България… но знам, че по времето на демократизаторите елцин и горбачов беше с пъти по-малко.
    та така.

 6. Добра идея, но малко утопична. Понеже все Германия се спряга:
  „От 1-ви януари 2015-та Германия последна въведе минимална работна заплата. През тази година тя възлиза на 1498 евро, или малко под девет евро на час.“
  Това е малко като вицовете за радио Ереван 🙂 Заплатата на час беше 2015/2016 8,50 евро/час, а от 2017 е 8,84 евро/час. При 40 часа/седмично и средно 170 часа месечно се получава наистина около 1.500 евро. До тук добре, НО: Това е бруто. Отдръжките в Германия (данъци, социални и т.н.) са според заплата около 40% – 50%, така че реално остават половината пари. И тъй като повечето германци живеят под наем и само си мечтаят за собствено жилище, с тези пари не могат да си покрият дори и наема. Затова по последната статистика има около половин милион бездомни германци, може да се срещнат под мостовете, по ъглите и т.н. Или трябва да работят на 2-3 места едновременно, за да си покрият минималните разходи.
  Да не говорим за това, че дори и в Германия се намират пролуки да НЕ се плаща минималната заплата, напр. като се работи много повече от 8 часа, колкото се води по договор. Така реално заплатата пада до 4-5 евро на час, бруто! Така са шофьорите, фризьорите и много други.
  А я си помислете как би живял един човек със 1.500 евро бруто в България, особено ако си има жилище?
  Така че сравненията не могат да се правят частично, когато става въпрос за комплексни теми.

  1. В Германия както и в останалата част на ЕС има социални системи. Освен това данъците не се удържат на минимална работна заплата…имат си и добавки към минималната работна заплата (или почасова ставка, както искате го разбирайте). Наемите на жилищата са подпомагани от държавата или са социални жилища(на символични цени), както има и в страната ни, но общитните са ги разпродали. Така, че заплата от 4-5 евро на час в Германия няма освен ако не си нелегален българин(те вече и румънците се изучиха щото). Отделно където ако се усредни на 80 милиона 500 хиляди бездомника и на 7 милиона колкото бездомни имаме ще се види, че разликата не е толкова фрапантна и е взета една цифра колкото да се впечатляват малобройни ВЕЛИКИ народи като България и Македония.

    1. Пак си сложил огледало пред клавиатурата! Колко пъти да ти казвам, че останалите не са, като теб?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.