Седмо издание на конференцията DigitalKidZ

Събитието е под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел

На 27 октомври в „Домът на Европа“ в София ще се проведе седмото издание на националната конференция DigitalKidZ с изключителната подкрепа на Европейската комисия, Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат София и под патронажа на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Основната тема на конференцията са уменията на 21 век и трансформация на съвременното образование, като в нея са включени лекциите: „Как да изградиш училището на бъдещето“, „Новите методологии за преподаване в клас“, „Компетенциите на 21 век и как те променят училището“.

Конференцията ще бъде открита от комисар Мария Габриел, а специален гост от Великобритания – Антъни Дейвид Кинг, ще коментира иновациите в образованието и какви са световните тенденции. Антъни Дейвид Кинг е номиниран за „Предприемач на годината“  за проектите на Anthony David King Ventures, чиято мисия е да създават и подкрепят програми за стартиращи предприемачи и компании по целия свят чрез революция в потребителското преживяване. През 2005 г. Антъни е ангажиран да разработи иновативни програми за повече от 100 училища в страната и правителството на Великобритания. През 2011 г. стартира Anthony David King Ventures, за да подкрепи стартиращите компании. Тринадесет години по-късно, работата му обхваща 12 програми, интегрирани в повече от 200 училища и 350 компании в 21 града, по които работят ежедневно хиляди хора. В София Кинг ще сподели практики защо иновациите и образованието са „най-добри приятели“.

Председателят на Фондация „Дигиталните деца“ (DigitalKidZ) - Ивелина Атанасова, и организатор на конференцията, ще продължи темата на британския си колега, като говори за необходимия инструментариум за дигитална трансформация на образованието в България. С нейния екип са разработили проект, уникален не само за България, но за Централна, Източна и Западна Европа. Става въпрос за нов тип учебна методология и прилежащи й микропроцесорни платки (т.е. това е учебен инструментариум), които подкрепят изучаването на дигитална грамотност и програмиране у децата, подходящи от 1 до 12 клас. Създадени и произведени в България, платките вървят в комплект с образователни проекти, които подкрепят мултидисциплинарните връзки, а в едно с необходимите обучения и методология за преподаване, подкрепят българските учители да трансформират своите класни стаи още от следващата учебна година. Във връзка с работата и проектите, които създаде през последните няколко години Фондация „Дигиталните деца“ (DigitalKidZ) е класирана в топ 5 на образователните иновации в Европа.

„Цифровите технологии променят начина ни да работим, да учим и да живеем. Те се развиват изключително бурно и затова сме длъжни да ускорим ритъма“, категорична е Мария Габриел. Тя напомня, че технологичното развитие е приоритет на Европейската комисия. Едно от големите предизвикателства обаче е нивото на цифровите знания и умения, които според нея са в някаква степен дори с по-голямо значение. Плашеща е статистиката, че към момента 80 млн. от европейците изобщо не са използвали интернет. Междувременно едва 37% от активната трудова сила в Европа има основни цифрови умения, което също стряска на фона на прогнозата, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива базови умения. „Каквито и невероятни законодателни предложения да направим, каквито и прекрасни финансови инструменти да създадем, ако хората не са подготвени за цифровия преход и за новите реалности на дигиталната икономика, няма да успеем да постигнем положителни резултати“, обобщи българският еврокомисар и патрон на конференцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България