Поредна катастрофа с ТИР ограничи движението между Монтана и Враца

Кунг-Фу Театърът на Джеки Чан с премиера в София на 4-ти декември

Борисов към шефа на НАТО: В следващите години продължаваме с придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини

Изпълнителният директор на „Топлофикация София“ подаде оставка

Красимир Вълчев: По 70 млн. лв. за училища и детски градини в следващите 3 години

Каролев: Съдия Дишева трудно ще ме убеди, че е независима след „случайностите“ в делото за Банско Докато мъжът й все още е шеф в Демократична България, тя обръща 15-годишна съдебна практика, напомни икономистът

Измамници завлякоха трима бизнесмени с над 75 000 лв.

Сдружение събира зимни шапки, шалове и чорапки за бедни деца

Лекари спасиха дете, пъхнало топче в носа си

Почина Христо Христов – политикът-търговец от най-висока класа Той управляваше външната търговия на България през социализма и осъществи сделки за милиарди

Иван Гешев: Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред

12 работници в нелегалната фабрика за цигари в село Труд получиха присъди

Синът на Антония Петрова-Батинкова проходи на 9 месеца (ВИДЕО)

Майката на починалото 3-годишно дете разкри самоличността на лекарката, отказала да го прегледа

Жена е пострадала във верижна катастрофа при тунел „Железница“

Седмо издание на конференцията DigitalKidZ Събитието е под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел

На 27 октомври в „Домът на Европа“ в София ще се проведе седмото издание на националната конференция DigitalKidZ с изключителната подкрепа на Европейската комисия, Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат София и под патронажа на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Основната тема на конференцията са уменията на 21 век и трансформация на съвременното образование, като в нея са включени лекциите: „Как да изградиш училището на бъдещето“, „Новите методологии за преподаване в клас“, „Компетенциите на 21 век и как те променят училището“.

Конференцията ще бъде открита от комисар Мария Габриел, а специален гост от Великобритания – Антъни Дейвид Кинг, ще коментира иновациите в образованието и какви са световните тенденции. Антъни Дейвид Кинг е номиниран за „Предприемач на годината“  за проектите на Anthony David King Ventures, чиято мисия е да създават и подкрепят програми за стартиращи предприемачи и компании по целия свят чрез революция в потребителското преживяване. През 2005 г. Антъни е ангажиран да разработи иновативни програми за повече от 100 училища в страната и правителството на Великобритания. През 2011 г. стартира Anthony David King Ventures, за да подкрепи стартиращите компании. Тринадесет години по-късно, работата му обхваща 12 програми, интегрирани в повече от 200 училища и 350 компании в 21 града, по които работят ежедневно хиляди хора. В София Кинг ще сподели практики защо иновациите и образованието са „най-добри приятели“.

Председателят на Фондация „Дигиталните деца“ (DigitalKidZ) – Ивелина Атанасова, и организатор на конференцията, ще продължи темата на британския си колега, като говори за необходимия инструментариум за дигитална трансформация на образованието в България. С нейния екип са разработили проект, уникален не само за България, но за Централна, Източна и Западна Европа. Става въпрос за нов тип учебна методология и прилежащи й микропроцесорни платки (т.е. това е учебен инструментариум), които подкрепят изучаването на дигитална грамотност и програмиране у децата, подходящи от 1 до 12 клас. Създадени и произведени в България, платките вървят в комплект с образователни проекти, които подкрепят мултидисциплинарните връзки, а в едно с необходимите обучения и методология за преподаване, подкрепят българските учители да трансформират своите класни стаи още от следващата учебна година. Във връзка с работата и проектите, които създаде през последните няколко години Фондация „Дигиталните деца“ (DigitalKidZ) е класирана в топ 5 на образователните иновации в Европа.

„Цифровите технологии променят начина ни да работим, да учим и да живеем. Те се развиват изключително бурно и затова сме длъжни да ускорим ритъма“, категорична е Мария Габриел. Тя напомня, че технологичното развитие е приоритет на Европейската комисия. Едно от големите предизвикателства обаче е нивото на цифровите знания и умения, които според нея са в някаква степен дори с по-голямо значение. Плашеща е статистиката, че към момента 80 млн. от европейците изобщо не са използвали интернет. Междувременно едва 37% от активната трудова сила в Европа има основни цифрови умения, което също стряска на фона на прогнозата, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива базови умения. „Каквито и невероятни законодателни предложения да направим, каквито и прекрасни финансови инструменти да създадем, ако хората не са подготвени за цифровия преход и за новите реалности на дигиталната икономика, няма да успеем да постигнем положителни резултати“, обобщи българският еврокомисар и патрон на конференцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.