Сезонът на чушките

Наближава есента и страната замириса на печени чушки. Този зеленчук, донесен от Христофор Колумб от Америка, бързо завладява Стария континент. Отначало яли само зелените чушки, после - и червените, накрая жълтите и оранжевите. Всички видове съдържат много витамин С, специално сладките зелени – два пъти повече от портокалите, а червените и жълтите – 3-4 пъти необходимата дневна доза от този витамин. Зеленчукът има високо съдържание и на цинк – 2 пъти по-голямо от това в марули, домати, тиква, краставици. Чушките са вкусни както сурови, така и готвени. Сладкият им вкус се подчертава, когато са запечени или мариновани.

Печени чушки с яйца и сирене

46-1Необходими продукти:

9-10 червени чушки, по-месести

4 яйца

1 ч.ч. натрошено сирене

4 с.л. олио

сол

копър по желание

Начин на приготвяне:

Изпичаме и обелваме чушките, премахваме семената и дръжките. Намазваме дъното на тавичка с 3 с.л. олио. Нареждаме плътно чушките една до друга. В купичка разбиваме яйцата с 1 щипка сол. Прибавяме сиренето към яйчената смес. Изливаме сместа върху печения пипер равномерно. Отгоре поръсваме 1 с.л. олио. Печем в загрята фурна на 180-200 градуса. Изпича се бързо. Към края поръсваме 1 с.л. копър, нарязан на ситно, и допичаме. Готовото ястие режем на квадрати и сервираме.

Пържени червени чушки с домати

46-2Необходими продукти:

600 г червени чушки

500 г домати, хубаво узрели

олио

сол

сирене по желание

Начин на приготвяне:

Червеният пипер се измива, изчиства се от семките и се нарязва на ситно – на колелца. Слага се в тиган със сгорещено олио и се пържи, докато омекне. Към него се добавят изчистените и нарязани на ситно или настъргани на ренде домати. Слага се сол на вкус и се разбърква хубаво. Ястието е готово, когато се сгъсти. Може към него да се поднесе и филийка сирене.

Тиквички с чушки и домати

46-3Необходими продукти:

1 голяма тиквичка или 2 малки

1 кг чушки

500 г червени домати

1 глава чесън

1/2 ч.ч. олио

1 връзка магданоз

сол

1 патладжан по желание

Начин на приготвяне:

Чушките и доматите (може и патладжан) се опичат и обелват. Тиквичките се нарязват по дължина на 10-12 см, след това на ивички (може и на кръгчета). Посоляват се, подреждат се в намазнена тавичка, поръсват се с олио и се пекат в умерена фурна. След изпичане се прибавят нарязаните червени чушки и домати. Подправят се със счукания чесън, магданоз и сол.

Кюфтета и пълнени чушки в доматен сос

46-4Необходими продукти:

2 кг домати

500 г телешка кайма

5-6 чушки

200 г сирене

4 яйца

2 скилидки чесън

1/2 глава червен лук

2 с.л. галета

магданоз

сол и черен пипер

олио

брашно

Начин на приготвяне:

В малко мазнина сложете рендосаните домати и ги оставете на слаб огън, докато водата леко се поизпари. През това време объркайте натрошеното сирене с 3 от яйцата и малко нарязан магданоз. Изчистете чушките от семенника и ги напълнете със сместа. В купа сложете каймата и добавете 1 яйце, щипка черен пипер, щипка сол, галетата и нарязания на ситно лук. Омесете каймата и оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги в брашно. Загрейте мазнина и запържете кюфтенцата за кратко, колкото да се запечатат. Извадете ги върху кухненска хартия. Полуготовия сос прехвърлете в тавичка. Прибавете сол, нарязаните скилидки чесън и магданоз. Разбъркайте и подредете пълнените чушки и кюфтенцата. Сложете ястието във фурната и запечете около 30 минути на 200 градуса.

Класически пълнени чушки

46-5Необходими продукти:

16 средно големи прави червени чушки

1 и 1/2 ч.ч. ориз

500 г кайма – смес

1 голяма или 2 малки глави лук

1/2 връзка магданоз

1 морков, нарязан на кубчета

олио

сол

черен пипер

кимион

брашно

2-4 с.л. сметана (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и изсипете да се запържва в тиган с олио. Щом леко покафенее, добавете каймата и я накъсайте с вилица. Измийте ориза и го изсипете в тигана. Захлупете с капак за 10-20 мин., докато оризът поомекне, но не е напълно готов. Прибавете моркова, магданоза, нарязан на ситно, и сложете сол, пипер и кимион на вкус. Сипете сметана по желание. Махнете от котлона. Докато сместа изстива, измийте чушките и ги почистете от семките. С помощна на малка лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка, резнете ги леко отдолу, потопете ги откъм гърлото и дъното в малко брашно и ги подредете в намазнена тава. Не пълнете чушките догоре, защото има шанс оризът да се раздуе и плънката да изскочи. Полейте дъното с малко вода и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин. Ако водата се абсорбира изцяло още по време на готвенето, долейте още малко. Поднесете със сос от кисело мляко, копър и чесън по желание.

 

Фаворити на седмицата

Баница с червена капия

46-6Необходими продукти:

800 г белени печени пиперки

6 листа фини кори за баница

3 яйца

250 г сирене

100 г кашкавал

200 мл готварска сметана

1 бакпулвер

1 с.л. брашно

150 г шунка

50 мл прясно мляко

50 мл олио

вегета, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала, шунката нарежете на кубчета. Половината от корите оставете цели, а останалата част нарежете на ивици. Отделете жълтъците от белтъците и разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете шунката, кашкавала, натрошеното сирене и бавно разбъркайте. Отделно разбийте жълтъците, сметаната, млякото, брашното и бакпулвера. Овкусете с подправки на вкус и разбъркайте. Намажете целите кори с олио и ги наредете една върху друга. Поставете ги в тава. Покрийте ги с половината от почистените от семето и нарязани на ивици чушки и ги намажете с плънката от белтъци. Отгоре подредете останалите ивици чушки, намажете с плънката от жълтъци и покрийте с нарязаните кори за баница. Редувайте така до изчерпване на продуктите. Най-горният слой кори леко се притиска в жълтъчната плънка. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Сладко от люти чушки

46-7Необходими продукти:

300 г люти червени чушлета

1 кг червени чушки

500 г захар

2 листенца индрише

Начин на приготвяне:

Всички чушки се измиват и почистват от дръжките и семките. За лютите чушки е добре да използвате гумени ръкавици. Нарязват се на ситно и се поставят в дълбока купа. Посипват се със захарта и се завиват със свежо фолио. Оставят се да престоят 24 часа в хладилника. На следващия ден се пасират. Сместа се слага на котлон, за да поври, докато се изпари водата, която чушките са пуснали, и да се сгъсти леко. Насипва се в бурканчета, които се затварят, докато сладкото е горещо. Не се вакуумират. Използва се за овкусяване на всякакви тестени изделия - пици, паста; добавка към месо, сосове; може да сервирате и като допълнение към плато със сирена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме