Наближава есента и страната замириса на печени чушки. Този зеленчук, донесен от Христофор Колумб от Америка, бързо завладява Стария континент. Отначало яли само зелените чушки, после - и червените, накрая жълтите и оранжевите. Всички видове съдържат много витамин С, специално сладките зелени – два пъти повече от портокалите, а червените и жълтите – 3-4 пъти необходимата дневна доза от този витамин. Зеленчукът има високо съдържание и на цинк – 2 пъти по-голямо от това в марули, домати, тиква, краставици. Чушките са вкусни както сурови, така и готвени. Сладкият им вкус се подчертава, когато са запечени или мариновани.
Печени чушки с яйца и сирене
Необходими продукти:
9-10 червени чушки, по-месести
4 яйца
1 ч.ч. натрошено сирене
4 с.л. олио
сол
копър по желание
Начин на приготвяне:
Изпичаме и обелваме чушките, премахваме семената и дръжките. Намазваме дъното на тавичка с 3 с.л. олио. Нареждаме плътно чушките една до друга. В купичка разбиваме яйцата с 1 щипка сол. Прибавяме сиренето към яйчената смес. Изливаме сместа върху печения пипер равномерно. Отгоре поръсваме 1 с.л. олио. Печем в загрята фурна на 180-200 градуса. Изпича се бързо. Към края поръсваме 1 с.л. копър, нарязан на ситно, и допичаме. Готовото ястие режем на квадрати и сервираме.
Пържени червени чушки с домати
Необходими продукти:
600 г червени чушки
500 г домати, хубаво узрели
олио
сол
сирене по желание
Начин на приготвяне:
Червеният пипер се измива, изчиства се от семките и се нарязва на ситно – на колелца. Слага се в тиган със сгорещено олио и се пържи, докато омекне. Към него се добавят изчистените и нарязани на ситно или настъргани на ренде домати. Слага се сол на вкус и се разбърква хубаво. Ястието е готово, когато се сгъсти. Може към него да се поднесе и филийка сирене.
Тиквички с чушки и домати
Необходими продукти:
1 голяма тиквичка или 2 малки
1 кг чушки
500 г червени домати
1 глава чесън
1/2 ч.ч. олио
1 връзка магданоз
сол
1 патладжан по желание
Начин на приготвяне:
Чушките и доматите (може и патладжан) се опичат и обелват. Тиквичките се нарязват по дължина на 10-12 см, след това на ивички (може и на кръгчета). Посоляват се, подреждат се в намазнена тавичка, поръсват се с олио и се пекат в умерена фурна. След изпичане се прибавят нарязаните червени чушки и домати. Подправят се със счукания чесън, магданоз и сол.
Кюфтета и пълнени чушки в доматен сос
Необходими продукти:
2 кг домати
500 г телешка кайма
5-6 чушки
200 г сирене
4 яйца
2 скилидки чесън
1/2 глава червен лук
2 с.л. галета
магданоз
сол и черен пипер
олио
брашно
Начин на приготвяне:
В малко мазнина сложете рендосаните домати и ги оставете на слаб огън, докато водата леко се поизпари. През това време объркайте натрошеното сирене с 3 от яйцата и малко нарязан магданоз. Изчистете чушките от семенника и ги напълнете със сместа. В купа сложете каймата и добавете 1 яйце, щипка черен пипер, щипка сол, галетата и нарязания на ситно лук. Омесете каймата и оформете малки кюфтенца. Оваляйте ги в брашно. Загрейте мазнина и запържете кюфтенцата за кратко, колкото да се запечатат. Извадете ги върху кухненска хартия. Полуготовия сос прехвърлете в тавичка. Прибавете сол, нарязаните скилидки чесън и магданоз. Разбъркайте и подредете пълнените чушки и кюфтенцата. Сложете ястието във фурната и запечете около 30 минути на 200 градуса.
Класически пълнени чушки
Необходими продукти:
16 средно големи прави червени чушки
1 и 1/2 ч.ч. ориз
500 г кайма – смес
1 голяма или 2 малки глави лук
1/2 връзка магданоз
1 морков, нарязан на кубчета
олио
сол
черен пипер
кимион
брашно
2-4 с.л. сметана (по желание)
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и изсипете да се запържва в тиган с олио. Щом леко покафенее, добавете каймата и я накъсайте с вилица. Измийте ориза и го изсипете в тигана. Захлупете с капак за 10-20 мин., докато оризът поомекне, но не е напълно готов. Прибавете моркова, магданоза, нарязан на ситно, и сложете сол, пипер и кимион на вкус. Сипете сметана по желание. Махнете от котлона. Докато сместа изстива, измийте чушките и ги почистете от семките. С помощна на малка лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка, резнете ги леко отдолу, потопете ги откъм гърлото и дъното в малко брашно и ги подредете в намазнена тава. Не пълнете чушките догоре, защото има шанс оризът да се раздуе и плънката да изскочи. Полейте дъното с малко вода и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин. Ако водата се абсорбира изцяло още по време на готвенето, долейте още малко. Поднесете със сос от кисело мляко, копър и чесън по желание.
Фаворити на седмицата
Баница с червена капия
Необходими продукти:
800 г белени печени пиперки
6 листа фини кори за баница
3 яйца
250 г сирене
100 г кашкавал
200 мл готварска сметана
1 бакпулвер
1 с.л. брашно
150 г шунка
50 мл прясно мляко
50 мл олио
вегета, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете кашкавала, шунката нарежете на кубчета. Половината от корите оставете цели, а останалата част нарежете на ивици. Отделете жълтъците от белтъците и разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете шунката, кашкавала, натрошеното сирене и бавно разбъркайте. Отделно разбийте жълтъците, сметаната, млякото, брашното и бакпулвера. Овкусете с подправки на вкус и разбъркайте. Намажете целите кори с олио и ги наредете една върху друга. Поставете ги в тава. Покрийте ги с половината от почистените от семето и нарязани на ивици чушки и ги намажете с плънката от белтъци. Отгоре подредете останалите ивици чушки, намажете с плънката от жълтъци и покрийте с нарязаните кори за баница. Редувайте така до изчерпване на продуктите. Най-горният слой кори леко се притиска в жълтъчната плънка. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Сладко от люти чушки
Необходими продукти:
300 г люти червени чушлета
1 кг червени чушки
500 г захар
2 листенца индрише
Начин на приготвяне:
Всички чушки се измиват и почистват от дръжките и семките. За лютите чушки е добре да използвате гумени ръкавици. Нарязват се на ситно и се поставят в дълбока купа. Посипват се със захарта и се завиват със свежо фолио. Оставят се да престоят 24 часа в хладилника. На следващия ден се пасират. Сместа се слага на котлон, за да поври, докато се изпари водата, която чушките са пуснали, и да се сгъсти леко. Насипва се в бурканчета, които се затварят, докато сладкото е горещо. Не се вакуумират. Използва се за овкусяване на всякакви тестени изделия - пици, паста; добавка към месо, сосове; може да сервирате и като допълнение към плато със сирена.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш