Секат над 100 хектара гори в Омуртажко заради корояд

Иглолистни масиви в Омуртаг са поразени от корояди

През последните месеци на територията на Държавно горско стопанство - Омуртаг се наблюдава интензивно съхнене на иглолистни насаждения, то е обхванало над 150 хектара гори, съобщават от Североизточното държавно предприятие/СИДП/. Вече са инвентаризирани 23 175 кубика от увредената дървесина и е възложен добив от нея. Общо на цялата територията на СИДП инвентаризираната, увредена дървесина е 45 505 кубически метра.

Основната причина за съхненето в Омуртаг е, че боровете са засадени на нетипично място, а лятната буря т.г. е пречупила част от дърветата. Това прави гората по-неустойчива и иглолистните насаждения са нападнати от корояди, както и от други насекоми, вредители и гъбни заболявания. Короядите дават 2-3 поколения годишно и унищожават иглолистните гори с бързи темпове.

След направен оглед на горите в района на Омуртаг е взето решение в засегнатите площи да се проведат спешно санитарни сечи с цел ограничено развитието на короядите. На голо ще бъдат отсечени 104, 14 ха гори, защото при тях са заразени и изсъхнали над 80% от дърветата. Сечта трябва да приключи до март 2018 г.

На мястото на освободените площи ще бъдат засадени дъбови фиданки от разсадниците в с.Баячево и град Върбица.

ДГС-Омуртаг ще се включи и в изграждащата се мониторингова система в България за установяване нападенията от корояди в иглолистните насаждения. През пролетта ще се заложат и нов вид феромонови уловки - целта е да се повиши ефективността при хващане на възрастни насекоми. Според статистиката, улавянето на една женска довежда до редуциране на популацията с 16 000 насекоми.

Снимка СИДП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България