Секретното климатично оръжие на СССР

Проект „Сура“

Съветският еквивалент на HAARP работи само 100 дни в годината 

Няма доказателства, че тези системи могат да влияят на природните явление

В историята на СССР има много мистериозни кътчета, в които учените разработват оръжия или провеждат експерименти. Един от тях е комплекса Сура, или както някои го наричат Изгарящ мозък. Той е смятан за еквивалент на американското климатично оръжие HAARP. През съветско време повечето хора са убедени, че климатичните оръжия са мит, но има и такива, които вярват в тяхното съществуване. Има конкретна информация за това оръжие за масово унищожение, ако можем да го наречем така. Според любителите на конспиративните теории, освен, че е еквивалент на HAARP, СУРА редовно се използва, за да влияе на природните процеси и явления, а типичен пример са шествията на 1 май. Когато, всяка година, над Москва грее слънце и по небето няма и едно облаче, докато цялата  страна е скована от лошо време и е обвита в облаци.

Огромен бюджет

В края на 70-те години на миналия век в рамките на геофизични изследвания е построен многофункционален радиокомплекс „Сура“ в Нижегородска област. Предназначен е за изследване на йоносферата. "Сура" функционира и до днес, но само 100 часа годишно, тъй като Нижегородският научноизследователски радиофизичен институт няма достатъчно пари за електричество за експерименти. Един ден интензивна работа на Сура може да лиши полигона от месечния му бюджет.

Проект Сура се състои от огромни трансформаторни станции. Те изучават въздействието на радиовълните, които създават върху нашата атмосфера и върху определени части от нея, като магнитосферата, йоносферата, стратосферата и т.н. От 2000-те години в Америка военните и учените започват да говорят за вероятността този проект да е причина за мощните урагани, които се случват на територията на Щатите. Например учени от САЩ казват, че ужасният ураган Катрина е провокиран от руснаците с помощта на инсталация, разработена още в СССР. Американския учен Скот Стивънс казва, че изучава радиовълните и всичко, свързано с тях в продължение на много години. Той твърди, че с тяхна помощ е възможно да се влияе върху различни части на атмосферата и по-специално върху времето и климатичните условия. Но преки доказателства за това не съществуват.

На свой ред учени от Русия, които работят по проекта Сура, отричат ​​участието си в метеорологичните аномалии в САЩ. На практика няма информация за този проект в публичното пространство, има само някои данни. Например, известно е, че цялата инсталация в своя дизайн има три мощни предавателя, които поддържат връзка помежду си  чрез 144 антени. Площта на комплекса е около 300 на 300 метра.

Но на свой ред други учени от Русия и страните от бившия СССР казват, че проектът може да променя времето. Те разчитат на това, че Сура може да повлияе на ниските слоеве на атмосферата. Всички знаем как преди парад или други събития понякога властите използват самолети, за да предотвратят лошо време или дъжд. Тогава хеликоптери или самолети пръскат различни реагенти, които действат точно с ниските слоеве на атмосферата. Така че защо не може да се направи същото с радиовълни, които могат да променят състава на слоевете на атмосферата?

Американците негодуват много, но на свой ред днес създават три подобни станции, които могат да повлияят на времето. През последните години американският проект HAARP става много известен. В Европа също има подобни проекти, те са в Норвегия и изследват йоносферата. В Украйна подобен набор от проекти се разработва в района на Харков, а също и в Таджикистан.

Не е известно как в бъдеще човечеството ще влияе на времето и климата като цяло, както не е известно как властите на страните могат да използват такива оръжия за провеждане на военни операции.

Мощта на ураганите

СССР участва активно и в изучаването на ураганите. В началото на 80-те години изследванията на тайфуните започват в Куба и Виетнам. Военните търсят начини да се намали или увеличи мощта на тайфуните, да се унищожи или промени траекторията им чрез специални реактиви.

Още тогава става ясно, че чрез разпръскване на вещества от самолет в "окото" на тайфун, в задната или предната му част, е възможно чрез създаване на разлика в налягането и температурата, той да се движи в кръг или да стой неподвижно.

Единственият проблем е, че е необходимо да се вземат предвид много постоянно променящи се фактори всяка секунда.

Работата по въздействието върху тайфуните е ограничена през 90-те години.

Няма доказателства

Няма реални доказателства, че HAARP, Сура или други американски или руски разработки имат пагубен ефект върху природата. Повечето учени, изучаващи атмосферните явления, като цяло се съмняват, че ниската енергия на високочестотните излъчватели е в състояние да предизвика процеси на мощни природни бедствия. Слънцето ежедневно отприщва огромни количества енергия върху йоносферата, а атомните експлозии за секунда изпращат в земната кора сила, която е несравнима с радиацията дори на хиляди антени на HAARP. Но нито слънчевата активност, нито ядрените опити водят до катастрофи.

Засега климатични оръжия не съществуват, успокоява Владимир Кузнецов, директор на Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните към Руската академия на науките. Учените само го обсъждат и правят опити да го развият. Но действието на климатичните оръжия, според Владимир Кузнецов, се основава на разбирането на естествените процеси в атмосферата. И тъй като много неща остават загадка и до днес, не може да се говори за конкретно развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения