На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Сексът започва около шест седмици след раждането Либидото на родилките намалява и те си мислят, че това е краят, но не е така

След раждане на дете повечето жени се оказват неподготвени за случващите се с тях физически и емоционални изменения. Либидото им значително намалява и те почти са убедени, че са приключили със сексуалния си живот, което разбира се не е така. На родилките е необходимо време, за да се адаптират както към новата си роля на майки, така и към новото си тяло. 

След появата на новия член в семейството жената се чувства в чужда кожа. Гърдите са пълни с мляко, болят, възпаляват се, хормоните са се разбеснели.

Денят и нощта са изпълнени с грижи за малкото и на младата майка хич не й е до сексуални преживявания. Настъпилите промени в нея не бива да я притесняват. Дори и да се тревожи заради следродовите шевове (ако има такива) и общото неразположение, след известен период от време всичко ще си дойде на мястото и тя ще възстанови емоционалните си отношения.

Възстановяване на сексуалната активност

Според неотдавнашни изследвания 90% от двойките се връщат към нормалния си сексуален живот в рамките на година след раждането на дете. Обикновено жените започват да правят секс след около 6 седмици, а тези, родили със секцио, може и по-рано.

Ако след появата на бебето родилката предпочита ласките на мъжа си вместо да се люби с него, това е нормално и не бива да я притеснява. Добре е само да подскаже на любимия как да го прави. Добре ще й се отрази и лек масаж.

В послеродовия период може да си доставя удоволствие с орален секс или петинг. Това ще помогне на родилката да възстанови своята сексуалност, да се почувства отново енергична и желана. Близостта на съпрузите след раждането на дете е важна за приспособяване към новите условия и задължения в семейството.

Страховете

Повечето от младите майки се страхуват от болката по време на полов акт, която е възможна след раждане. Ако ги безпокои възможността от поява на болка, добре е да използват смазващи вещества. По време на кърменето в организма на жената рязко се намалява производството на естроген, което пък води до недостатъчно овлажняване на влагалището, а оттам до поява на болка.

Притеснява ги и вероятността от гърдите им да потече мляко. На подобна ситуация е добре да се погледне с повече чувство за хумор. Кърмаческият период е труден както за младата майка, така и за таткото. Естествено и от тази ситуация има изход. Тя първо трябва да накърми малкото, да изцеди остатъка от гърдите си и след това да се отдаде на любовните игри с партньора си. Може да си приготви за всеки случай мека кърпа и да я използва, ако се наложи. Какво пък толкова се е случило? Трябва да е щастлива и горда, че има мляко и осигурява на бебето си безценна храна.

Проблеми с гърдите

Докато гърдите привикнат с новата си функция, младата майка трябва да обясни на мъжа си, че може да гледа, но не бива много да пипа. Покрай кърмаческия период на жените си младите татковци се сдобиват с нови еротични впечатления. Най-добрата поза за секс е жената да е отгоре, за да контролира сама движенията си и да избегне неприятните усещания.

Освен физически дискомфорт, много двойки изпитват и емоционален, докато жената кърми малкото. Повечето жени харесват набъбналата си гръд и им е приятно да кърмят бебето си, докато други го правят с досада и страх да не се развали формата на бюста им. Гърдите са предназначени за кърмене и те са една от най-важните ерогенни зони на тялото.

Някои млади майки се дразнят, когато партньорите им докосват гърдите им, тъй като след раждането те ги свързват предимно с кърменето на бебето и им е трудно да ги възприемат като еротичен дразнител.

Освен това, след като цял ден са се занимавали с новороденото, майките имат усещането, че тялото им не принадлежи единствено на тях. Не бива да се забравя, че суетенето около бебето изтощава родилката, която отдава цялата си енергия на малкото, и е съвсем естествено тя да не се сеща за секс.

В същото време на много мъже им допадат промените, които се случват с жените им, приятно им е да ги наблюдават, докато кърмят. Някои дори искат да опитат млякото от гърдите им. Ако младият татко изпитва еротична или естетична наслада, докато съзерцава голата гръд на жена си, добре е тя да се опита да сподели  настроението му. Струва си двамата да се възползват от настъпилите в тялото на жената промени и да разнообразят сексуалните си преживявания.

Съпругът също преживява стрес

Как да върнете сексуалната близост, на която сте се наслаждавали до раждането на детето си? Хубаво ще е, ако младата майка си намери помощничка – майка, баба, роднина. Не бива жената да държи съпруга си в неведение, по-добре е да споделя с него чувствата си, новите си преживявания, свързани с кърменето на бебето. Ако му разкаже за своите проблеми, той по-лесно ще си обясни нежеланието й за секс, тревожността или особеното поведение.

Когато бебето дойде, съпругът също преживява стрес. И на него не му е лесно да се приспособи към новата ситуация. Понякога се чувства пренебрегнат или ненужен. Полезно е жената да го поощрява да й помага, да се грижи за бебето, да се почувства баща. И когато той реши да се включи в отглеждането на малкото, тя да не пести похвалите си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.