Селските къщи поскъпнаха двойно

Селските къщи осигуряват собствено място по-близо до природата, а и са възможност за инвестиция за хора, които нямат събрани пари за покупка на апартамент в голям град.

Средните цени достигнаха 50 хил. евро

Жилищата в морски и планински курорти са чудесна възможност за инвестиция

Преглеждат офертите внимателно

Нараства интересът на българите към къщите в селата, в резултат на което цените им от началото на пандемията досега са нараснали около два пъти. Средните цени нараснаха от 20-25 хил. евро на къща преди пандемията до близо 50 хил. евро в момента, казаха брокери на имоти.

След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха имоти в българските села през периода 2005-2008 г., селските къщи бяха силно потиснат пазар, със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо.

Много българи насочват спестяванията си към покупката на имот, тъй като къщите и апартаментите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковите кредити също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да спират търсенето. Освен че много хора искат да имат собствено място по-близо до природата, селските къщи са по-евтини от апартаментите в големите градове в страната. Затова хората, които искат да инвестират парите си в имот, но нямат достатъчно налични средства за апартамент в града и не искат да взимат кредит, се насочват към селските къщи. Така имат втори дом, който могат да ползват през уикендите, а наред с това парите им са инвестирани и след време ще получат по-голяма сума, ако решат да продадат къщата. Купувачите обаче внимателно преглеждат наличните оферти на пазара и не са готови да дадат космически суми за селска къща.

Нарастват и цените на ваканционните имоти в курортните селища край морето и в планините. Това се дължи на увеличеното търсене на имоти, които хората могат да ползват през отпуската. Възможността на много хора да работят дистанционно също допринася за нарастване на интереса към ваканционните имоти. Имаше период от около 10 години, през който нямаше сериозно ново строителство край морето. Затова при нарасналото търсене в момента наличните оферти на пазара на имоти старо строителство започват да се изчерпват, разказаха брокери. Същевременно предприемачите отговарят на нарасналото търсене и стартират изграждането на нови жилищни сгради край морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти