Семейства купуват имоти с две спални

Имотите дават отлични възможности за инвестиране на налични средства.

Убежище за спестяванията

Лесният достъп до кредити и ниските лихви помагат на пазара

Сделки само за седмица-две

Имоти купуват предимно млади семейства със стабилни доходи, които търсят имоти с две спални. Най-често хората купуват имоти за собствени ползване, затова търсят просторни апартаменти, които да създадат удобство за цялото семейство, казаха брокери на имоти.

Новата тенденция от 2020 г., която се очаква да се задържи и през 2021 г., е засиленото търсене на еднофамилни къщи в София или покрайнините на столицата. Коронавирусът насочи вниманието на купувачите и към къщи в селата около големите градове. Тези имоти все още не са толкова скъпи, колкото апартаментите в големите градове, и хората могат да ги придобият със спестени средства или да финансират сделката с потребителски кредит.

Интересът към покупката на апартаменти остава силен въпреки ефекта на коронавируса. През 2020 г. беше отчетен ръст на цените на качествените жилища в големите градове на страната. А брокерите очакват тази тенденция да продължи и през 2021 г.

Силен е и интересът към новото строителство, включително към проекти в много начален етап на реализация и със срок на завършване през 2022 и 2023 г. Предварителни договори обаче се сключват предимно с фирми, които са се доказали през годините и са преминали успешно през кризата преди десет години.

Сред факторите, които влияят положително на пазара на имоти, са ниските лихви и лесният достъп до кредити. Това дава възможност на хората със стабилни доходи да купят имот при много добри финансови условия. Ипотечните заеми продължават да нарастват във всички големи градове на страната, въпреки че не толкова бързо, колкото преди коронакризата. Клиентите на банките пък взимат заеми с по-големи размери, за да купят по-големи и по-качествени имоти. Това се дължи на повишаването на доходите на хората.

Няма и много алтернативи за сигурни инвестиции от страна на хора с налични спестявания. При близките до нула банкови лихви имотите дават чудесна възможност за вложения на натрупани средства. Жилищата продължават да са убежище за спестяванията, което ще повишава стойността на парите през годините.
Търсенето на имоти е голямо и срокът за сключване на сделка често зависи от качествата на конкретния имот, както и от исканата от собственика цена. Някои имоти на вторичния пазар намират купувачи за една-две седмици.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти