Семейство Варбург - По пътя към нов световен ред

Банкерската фамилия, която излъчва бащата на Федералния резерв

Наричат ги спонсори на войни и конфликти

В ексклузивно интервю за вестник „Труд” от 2 октомври, рапърът Кулио твърди, че силите които управляват света, са осем големи семейства . В интервюто Кулио заявява дословно: „Осемте най-богати семейства в света – Ротшилд, Морган, Рокфелер, Варбург, Кун-Лоеб, Лазард, Голдман Сакс и Леман. Те контролират всичко. Те притежават всичко ...” Музикантът все пак настоява, че гледната му точка може да се разглежда като една от многото теории на конспирацията. В серия публикации всяка събота, „Труд” разказва на читателите си кои са тези семейства.

Банкерската династия Варбург е по-слабо известна от могъщите си събратя Рокфелер, Ротшилд, Морган, за които „Труд” разказа на читателите си в предишни броеве, но отпечатъкът, който тя оставя върху световния финансов ред е не по-малък. Още повече, че са свързани помежду си по един или друг начин.

Може би най-бележит представител е Пол (Паул) Варбург, който е сочен за баща на централната банкова система на САЩ - Федералният резерв, а синът му Джеймс пък е финансов съветник на US президента Франклин Рузвелт. Но всичко по реда си.

Фамилията произлиза от венецианските евреи Дел Бланко, които са испанци. Едно най-богатите сефарадски семейства в началото на XVI в., те са принудени да се преместят в Болоня след ограничения, наложени над банковата дейност и еврейската общност. По-късно отиват във Варбург, Централна Германия, чието име вземат.

За глава на клана Варбург се смята Моузес Маркус Варбург (1763-1830), който основава в Хамбург частната банка М.М. Варбуг&CO през 1798 г. Наследникът му Макс Варбург днес продължава да е част от ръководството на финансовата институция, която се занимава с частно банкиране, асет мениджмънт и обслужва частни, корпоративни и институционални клиенти. През последните няколко години М.М. Варбуг&CO увеличи присъствието с покупка на частни банки в Берлин, Бремен, Хановер, има и свои клонове в Швейцария и Люксембург.

Преплитане на клановете

Най-голямата внучка на Моузес Варбург - Роза (1833-1908), се жени за Пол Шиф, директор на австрийската банка „Creditanstalt”, която пък е създадена от Анселм фон Ротшилд. Братята й Зигмунд и Мориц М. Варбург съответно стават родоначалници на два отделни клона на фамилията. Зигмунд е дядо на сър Зигмунд Георг Варбург (1902-1982) - английски банкер, който изиграва огромна роля в развитието на търговското банкиране. Принуден да бяга от нацисткия режим в родината си, той създава в Лондон инвестиционната банка Ес Джи Варбург&CO, която от 1995 г. е част от Ю Би Ес. Приживе сър Зигмунд е и партньор в банката Кун, Льоб&CO (за която ще стане въпрос в следваща част от поредицата - б.а.).

Трима от синовете на другия брат - Мориц М., остават в семейния банкерски бизнес.

Макс се жени за Шарлот Опенхайм - друга видна еврейска банкова фамилия и по-късно оглавява семейната М.М. Варбуг&CO. Съветник е на кайзер Вилхелм II - последният германски император, преди Първата световна война.

Брат му Пол Варбург (1868-1932) е може би най-известният представител на семейството, чиито съвременници го определят за движеща сила зад създаването на Федералния резерв на САЩ. Той се жени в Ню Йорк за Нина Льоб (Лоеб) - дъщеря на Соломон Льоб, който основава същата тази Кун, Льоб&CO заедно със зет си Ейбрахам Кун. И въпреки че е партньор в семейната банка, Пол се мести в САЩ през 1902 г. Още се пристигането си в Ню Йорк Варбург критикува американската банкова система, която смята за недостатъчно централизирана. Но лошият му английски и неувереността на новопристигнал го закотвят на бюрото в Кун, Льоб&CO. Скоро след това обаче в. „Ню Йорк таймс” публикува негова статия за недостатъците на банковата система в САЩ и той бързо намира съмишленици, които искат по-голяма централизация. Един от тях е сенатор Нелсън Олдрич, който свиква тайна среща на водещите банкери на остров Джекил, на която е изработена концепцията за бъдещия Федерален резерв, представена на Конгреса като доклад, базиран в голямата си част на идеите на Варбург.

Новата структура има частни и публични компоненти, което я прави уникална сред централните банки. Самият Варбург става заместник-управител на резерва.

Синът му Джеймс Варбург (1896-1969) завършва Харвард. Участва в Първата световна война, след което започва работа в Първа бостънска национална банка. По-късно е вицепрезидент на Банк ъф Манхатън къмпани - предшественик на „Джей Пи Морган Чейс” на фамилията Морган, за която „Труд” разказа в предишен брой. В същото време Джеймс е и финансов съветник на президента Рузвелт. Впоследствие е зам.-директор на

Офиса за военна информация.

Чичото на Джеймс и брат на Пол - Феликс М. Варбург, също е партньор в семейната банка, а през 1894 г. заминава за САЩ, където се се жени за Фрида Шиф - дъщеря на шефа на същата Кун, Льоб&CO Джейкъб (Якоб) Шиф. Заедно с тъста си и с адвоката от еврейски произход Луис Маршал Феликс е сред създателите на „Джойнт” - Американския еврейски разпределителен комитет - благотворителна организация в подкрепа на евреите в целия свят.

И така получава славата на активен филантроп и лидер на американската еврейска общност. Поредното преплитане с клана Ротшилд става през 1916 г., когато дъщеря му Карола се жени за Валтер Нейтън Ротшилд. И дотук с биографичните справки.

2223_1_209191

Конспирации, теории, хипотези

Ако тръгнем от Европа по следите на фамилията в интернет, веднага ще попаднем на следите на Макс Варбург - съветникът на Вилхелм II. Според различни хипотези едва ли не той е дал тласък на избухването на Първата световна война, подтиквайки кайзера към конфликт с Антантата. Германският изследовател и автор на бестселъри Ян ван Хелсинг твърди във „Властта на тайните общества през XX век”, че Макс Варбург е бил агент на Ротшилд и шеф на немската тайна полиция. Историческият роман, издаден през 1994 г., е забранен и иззет заради антисемитски позиции и пуснат отново в продажба през 2001 г.

В него Ван Хелсинг (псевдоним на писателя Ян Удо Холей) пише, че точно преди Октомврийската революция Троцки и негови съратници заминават от Ню Йорк с кораб и 20 млн. долара в злато. Параходът им бил нает от Якоб Шиф - тъст на Феликс Варбург. От Европа с помощта на Макс Варбург Троцки заедно с Ленин заминават за Русия с влак. Авторът цитира ген. А. Нехволодов, според когото френските тайни служби установили Шиф, Макс и Феликс Варбург като основни по-нататъшни спонсори на революцията. Версията за това подкрепя и руският историк Игор Фроянов. В замяна, твърди германският писател, Standard Oil, основана от Джон Рокфелер, купува от руснаците 50% от огромните кавказки петролни полета, въпреки че официално те са държавни. И през 1927 г. компанията построява първата рафинерия в Русия.

Според една от теориите на конспирациите Джеймс Варбург е сключил сделка с финансови кръгове в САЩ, които искали да установят едноличен контрол над Германия с избухването на революция в страната.

Извън заслугите му в държавната сфера в САЩ, на Джеймс приписват ключово изказване пред US Сената: „Ще имаме световно правителство, независимо дали това ви харесва. Единственият въпрос е, дали това ще стане със сила или със съгласие... Важно е да обявим желанието си да участваме в нова световна организация, която да администрира, интерпретира и налага световното право, независимо дали ще я наречете федерация, правителство или световен ред”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл