Серендибит за най-богатите

От синьозелен до черен

Серендибитът е един от най-редките минерали в света. За него почти нищо не се знае, освен че дори когато е черен, всъщност е зелен, син или виолетов. Той е по-скъп от диамант, рубин или изумруд и най-често е тъмен като лятна нощ. Малцина могат да се похвалят, че го притежават, пленен в благородния метал на красиво бижу. Твърди се, че увеличава броя на необяснимите съвпадения в живота и ни помага да сме на правилното място и в точното време.

[modula id="3260419"]

Серендипити е името на анимационно геройче от детското “Малкото пони”. Това е розовото пони с лилавата грива, което обожава да открива нови и невероятни неща. Английската дума serendipity означава точно това - способността да откриваш вълнуващи прекрасни неща по щастлива случайност или стечение на обстоятелствата. Каквото е било и откриването на един от най-ценните скъпоценни камъни в света - серендибитът. Намерен е от двама забележителни мъже: британския минералог Джордж Т. Прайър и тамилския историк, езотерик, философ, изкуствовед и учен Ананда Кумарасвами.

Открит е през 1902 г. в Гангапития, край Амакобме, в Шри Ланка (тогавашен Цейлон). Заинтригувани от необичайните късчета цветен минерал, те го изследвали и с вълнение установили, че е нов, непознат вид минерал. През 1903 г. е признат за отделен вид, въпреки че по това време имало само три малки експоната. Откривателите решили да кръстят новия минерал на старото арабско име на Цейлон Серендиб, чудната страна, описана в пътешествията на Синдбад Мореплавателя. И така новият минерал бил вписан в каталога като серендибит.

Тези първоначално открити камъчета били не много по-големи от половин карат - горе-долу колкото главичката на клечка кибрит, от по-едрите. Но били с разкошен синьозелен цвят. С изключение на тях и още няколко находки в Цейлон, серендибитът много често е черен и на пръв поглед непрозрачен. Камъните в наситени синьозелени и лилави цветове са голяма рядкост и всичките произхождат от Шри Ланка. Но често и черните серендибити крият съкровищни изненади - осветени с фенерче, те грейват в красиви зелени, сини, виолетови или кафеникави цветове.

Не е странно, ако читателят не е чувал за този скъпоценен камък. За съществуването му се знае едва от 116 години, а и все още е доста рядък и скъп минерал - един от най-ценните в света. Толкова е скъп, че серендибит с ювелирно качество може да се продаде за над десет хиляди долара за карат. Серендибитът е със сложен състав и твърдост 6,5-7 по десетстепенната скала на Моос. Той е здрав, издръжлив и красив, относително лесен за обработка - идеалният скъпоценен камък. Цената му първоначално надвишава 14 000 долара за карат, защото до 2005 година са били открити само три красиви дребни синьозелени серендибита, и трите от Шри Ланка.

Най-важното събитие в относително кратката история на серендибита е, когато в областта Могок в Северен Мианмар е открито второ находище на минерала. Мианмарските серендибити са черни на пръв поглед. При силна светлина задна се вижда, че всъщност са много тъмносини, тъмнозелени или тъмнокафяви. Черните наподобяват черния турмалин или оникса, но, разбира се, са много по-скъпи. За да има ювелирни качества, серендибитът трябва да е прозрачен, дори и когато е толкова тъмен, че изглежда непроницаемо черен.

Серендибити са открити в много малки количества и в САЩ, Канада и Русия, но тези камъни не са с бижутерска стойност. Поради високата си цена, бижута с редките камъни са достъпни само за най-богатите.

Някои литотерапевти се кълнат, че серендибитът влияе благотворно върху очите и лекува болки в гърлото и стомаха. Езотерици смятат, че е камък, който влияе силно върху Шестата чакра. Но малцина от тях са имали практически опит с този толкова рядък минерал, така че тези твърдения остават недоказани. Това, което се знае със сигурност, са научните данни за серендибита. Той е от група рьонит, клас силикати. Основните химични елементи, от които е съставен, са бор (B), кислород (O), магнезий (Mg), алуминий (Al), силиций (Si), калций (Ca). На цвят серендибитът може да бъде сивкаво синьо-зелен до тъмносин, зелен или кафяв; при преминаваща през него светлина се променя до почти безцветен, бледо жълто-зелен или син. Има стъклен блясък със силен плеохроизъм, което значи, че цветът му се променя и според ъгъла, под който го огрява светлината. Когато е светъл, той лесно може да бъде сбъркан със сапфирина или зоисита. На външен вид е практически неотличим от тези два минерала и може да бъде разпознат единствено със специална апаратура - рефрактометър и спектограф.

Към ноември 2018 г. на света има признати 5413 вида минерали. Нов вид не се открива всеки ден и вписването му в списъка със Земните минерали се прави само, ако отговаря на някои важни критерии. Нужно е да има достатъчно едри образци, които да бъдат обработени като скъпоценни камъни. Изискването е и камъчето да е прозрачно и с хубав цвят. След като бъде изследван, новият минерал трябва да бъде предложен на Международната минералогична асоциация (ММА). Докато ММА не го признае официално за отделен вид, то той се води просто неизяснен къс скала.

 

Несметни богатства

Наричат Шри Ланка Острова на съкровищата

Има 80 вида скъпоценни камъни

Известният пътешественик и откривател Марко Поло често се възхищава на скъпоценностите от Шри Ланка. От древни времена наричат Серендип Острова на съкровищата, заради големите залежи на скъпоценни камъни - там се намират около 80 вида скъпоценни камъни. Сапфирът е национален символ на Шри Ланка. Освен серендибита, има и още един много рядък камък, който е открит в местните находища - таафеитът. Иначе Островът на съкровищата е най-прочут със звездните си рубини и сапфири и с красивите си гранати. Богатствата на Серендип са описани в “1001 нощи” и в “Синдбад Мореплавателя”. Синбад среща пътешественик, който му разказва за един вълшебен остров, на който цветята говорят и посрещат слънцето с възгласи “Ден! Ден!”, а вечер ридаят, че си отива. Там дивите зверове нощем бродят със скъпоценни камъни в устата, за да си осветяват пътя. Морското дъно край този вълшебен остров е обсипано с големи и красиви перли.

 

Носи се на лявата ръка

Предизвиква необичайните съвпадения

Колкото и да е рядък, не е невъзможно да се купи малък необработен образец от черната разновидност, която е доста по-разпространена. Серендибитът е прекрасен камък за медитация. Отключва способността ни да получаваме видения и прозрения. Метафизичните му качества са свързани със силно успокояващото му въздействие. Уникалното за него е, че увеличава броя на необяснимите съвпадения в живота. Помага ни да бъдем винаги на правилното място и в правилното време. Ако случайно се сдобиете с пръстен с този силно въздействащ на чакрите камък, имайте предвид, че трябва да се носи на лявата ръка.

 

Въздействието му не е доказано

Прави мистици от Скорпиона и Стрелеца

Серендибитът е силен камък с високи вибрации. Но заради това, че е толкова рядък, въздействието му върху зодиакалните знаци не е проучено и доказано от хилядолетен опит. Смята се че е подходящ за Огнените знаци. Особено препоръчителен е за Стрелеца и Скорпиона, с чиято склонност към мистиката кореспондира.

 

Виждате ли в ярки цветове?

Третото око иска кристали с високи вибрации

На читателя може би прави впечатление, че за повечето минерали от поредицата “Магията на камъните” пише, че помагат за да се отвори Третото око. Помощта на кристали като серендибита се състои в това, че с полезните си високи вибрации настройват този толкова чувствителен орган и премахват блокажите, които му пречат да функционира. Шестата чакра реагира силно на въздействието тези вибрации. Мнозина усърдно четат книги и статии със съвети как да отворят Третото си око, какви упражнения да правят. Внимание! Понякога се оказва, че този мистичен орган отдавна е отворен, функционира и го използваме, без дори да се замислим. Но нека да видим кои са признаците, че Третото ни око работи.

1. Ако внезапно започнете да сънувате много ярки сънища или кошмари.

2. Ако интуицията ви заработи много силно и започнете да предвиждате събития. По принцип почти всеки има работеща интуиция. Редовно се случва следното: решавате да се обадите на някого, и в същото време той ви звъни. Но ако усетите, че тези епизоди много са се засилили, значи че Третото ви око действа.

3. Усещане за леко напрежение или натиск между очите, главоболие или пристягане на главата, като с обръч, може да са признак за отварянето на ясновидското ви зрение.

4. Раздвижването на 6-ата чакра е свързано с повишаване на чувствителността ви към светлината. Цветовете сякаш стават по-ярки, образите - по-ясни.

5. Промяна в поведението ви: станали сте по-спокойни и по-благи. Това е следствие на духовното ви осъзнаване.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле