СЗО: Вестниците не разнасят коронавируса, нито пък пратките

"Вестниците са безопасни. Те не могат да заразят с COVID-19, тъй като те се произвеждат по технология, която не допуска това. При разпространението им също няма заплаха". Това обяви представителят на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски. "Опасност от заразяване няма и при покупки онлайн", увери той.

Поводът за коментара му пред "Монитор" беше публикация на BBC Radio Scotland. "Вестниците са доста стерилни поради начина, по който са отпечатани и процеса, през който са преминали", заявява пред медиата вирусологът Джордж Ломоносъф.

Според мнението на личния лекар д-р Хилари Джоунс пред "Добро утро Британия" за добрата информираност по отношение на общественото здраве в момента е важно хората да имат достъп до информация чрез вестниците.

"Ако някой физически ги вземе и ги достави до прага или пощенската ви кутия, това е безопасно”, казва д-р Джоунс.

От централата на Световната здравна организация смятат, че вероятността инфектиран човек да замърси търговските стоки е ниска и рискът да хване вируса, който причинява Covid-19 от пакет, който е преместен, пътувал и изложен на различни условия и температура, също е ниска. От там уточняват, че това се отнася и за пратките, заявени чрез електронно пазаруване.

Експертите съветват, ако човек има съмнения за замърсена повърхност, е добре да я почисти със спирт или дезинфектант, а след това да измие ръцете си добре със сапун и топла вода.

"Избягвайте да докосвате очите, устата или носа", съветват още от там.

"Заболяването може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици кацат върху предмети и повърхности около човека. След това други се инфектират, като докосват тези предмети или повърхности, след което докосват очите, носа или устата си, припомнят експертите и призовават да се спазва излючителна лична хигиена в условията на пандемията. - Хората също могат да хванат COVID-19, ако вдишат капчици от инфектиран, който кашля или издишва капчици", допълват от там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят