СЗО: Децата преболедуват Covid-19 леко, но някои развиват рядък възпалителен синдром

Повечето деца, разболели се от Covid-19, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави. Това заяви на брифинг Майкъл Райън, директор на програмите на СЗО за извънредни ситуации, съобщи БТА.

Той коментира съобщението на британски учени, че Covid-19 може да предизвика в някои случаи синдром на Кавазаки у децата. Това е рядко заболяване, характеризиращо се с подуване на жлезите, кожни обриви и възпаление на кръвоносните съдове.

"Това е рядко усложнение. Ние внимателно следим тези тенденции", каза Райън и призова всички държави да събират информация за подобни случаи.

Връзката между Covid-19 и клъстери на рядкото възпалително заболяване при децата се изследва от британски и италиански лекари.

От рядък възпалителен синдром, който прилича на този във Великобритания и Италия, се лекуват и три деца в САЩ. Подобни случаи има и в Испания.

Досега децата не бяха засегнати от тежките усложнения от Covid-19, които са характерни за възрастните с хронични заболявания.

Коментари

Задължително поле