СЗО: Коронавирусът е предаден от прилепите на хората чрез друго животно

Снимка: Pixabay

Коронавирусът, който причини световна пандемия, най-вероятно се е пренесъл от прилепи към хора чрез друго животно. Това сочи доклад на Световната здравна организация след посеението й в китайския град Ухан, от където тръгна заразата. Докладът на СЗО също така категорично заявява, че COVID-19 не е бил изпуснат от лаборатория. 

Учените от СЗО са стигнали да заключението, че има четири варианта за появата на вируса SARS-CoV-2. Най-вероятният сценарий е, че коронавирусът се е предал от прилепи на хора чрез други животни, тъй като директният досег между прилеп и човек е малко вероятен. 

Най-близкият вариант на вируса, причиняващ COVID-19 е открит в прилепите, за които се знае, че носят коронавируси. Според учените обаче между коронавируса в тези животни и SARS-CoV-2 съществуват десетилетия еволюция, което означава, че липсва пряка връзка между тях. Подобни коронавируси могат да се открият в животното панголин или люспеносец, който се среща в Африка и Азия. Учените от СЗО обаче отбелязват, че вирусът се среща и в котки, които могат да се окажат най-вероятният преносител. 

От СЗО също така признават, че не не могат да обявят пазара в китайския град Ухан като първоизточник на пандемията, тъй като няма информация как вирусът се е озовал там. 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия