СЗО: Коронавирусът е тръгнал от животно, продадено на пазара в Ухан

В доклада си за произхода на коронавируса SARS-CoV-2 експертите на Световната здравна организация стигат до заключението, че патогенът, който е предизвикал пандемията, е влязъл в човешката популация чрез „междинно“ животно, което е продадено на пазара в китайския град Ухан. Това разкри в интервю за американския телевизионен канал CNN , един от авторите на доклада, британският зоолог Питър Дашак. 

Според Дашак това е станало възможно благодарение на факта, че в Ухан се прeдлага голямо разнообразие от животни от ферми в цял Китай - включително от места, където са открити най-близките родствени на COVID-19 вируси.

По думите на Дашак докладът, чието публикуване бе многократно отлагано, ще бъде представен официално във вторник, 30 март. Той включва „много данни и много нови факти и информация“. В същото време, според изследователя, основното заключение на съставителите му относно възможните начини за разпространение на коронавируса в Ухан не се е променило, откакто експертите са приключили работата си в Китай през февруари: те - както и техните китайски колеги - остават убедени, че патогенът, който се предполага, че произхожда от тялото на прилеп, се е предал на други животни, които в крайна сметка са били предлагани на пазара за морски дарове на едро Хуанан, и оттам започва да се разпространява сред човешката популация.

Припомня се, че именно на пазара Хуанан през декември 2019 г. за първи път бяха открити няколко случая на заболяването, наподобяващо пневмония. Китайските власти затвориха пазара за дезинфекция на 1 януари 2020 г. и оттогава той остава недостъпен за обществеността. Пристигайки в Ухан, Дашак, заедно с други експерти на СЗО, също посещават пазара - и изследователите установяват, че там се продават не само морски дарове, но и „диви животни, техните преработени продукти, както и цели трупове и живи екземпляри от животни от различни видове. „Така че пътят на предаване на вируса през животни, навлизащи на този пазар от цял Китай - включително от места, където най-близките родствени на вируса SARS-CoV-2 са открити в летливи вещества - определено може да съществува“, обясни Дашак.

Учените откриха най-близкия патоген до вируса SARS-CoV-2 още през 2013 г. при прилепи в провинция Юнан в южната част на Китай, съобщава CNN. Други тясно свързани вируси със SARS-CoV-2 също са открити в проби от замразени тъкани на прилепи от Камбоджа и Япония, се казва в статията.

„По този начин открихме, струва ми се, много сериозни доказателства, обясняващи как вирусът може да се пренесъл вътре в Китай от провинцията до голям град от мащаба на Ухан и след това да предизвика епидемично огнище“, цитира американският канал Дашак. „И, както се оказа, въз основа на резултатите от доклада, както китайски експерти, така и специалисти на СЗО стигнаха до заключението, че това е най-вероятният път за разпространение на коронавируса. Оценихме степента на тази вероятност в диапазона от средна до висока“. 

Според Дашак експертите на СЗО не са първите учени, които са изследвали пазара Хуанан: веднага след първото огнище на коронавирусна инфекция в Ухан китайски изследователи са го посетили, но докато стигнат там, пазарът вече е бил затворен и повечето от животните са били премахнати. Според британския зоолог китайските учени въпреки това са събрали колкото се може повече проби - включително над 900 остъргвания от различни повърхности и тъкани - но не са открили коронавирус в труповете на животните, които са намерили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия