Сигнал на читатели от град Левски: Македонец руши паметник на Хан Аспарух

Полицията проверява случая, каза пред „Труд“ прокурор Диана Илиева, говорител на Районна прокуратура-Плевен

Мъж от Северна Македония събори паметника на Хан Аспарух и разруши част от него. Това съобщиха читатели на „Труд“. Полицията започна проверка на сигнала, съобщи пред "Труд" прокурор Диана Илиева, говорител на Районната прокуратура в Плевен.

Посегателството е извършено в малките часове на нощта в неделя, когато мъжът е бил пиян или дрогиран, предполагат местни хора. Те не познават добре вандала, тъй като той се е заселил в град Левски преди няколко месеца със свой приятел. Не знаят дали работи нещо, но допускат, че двамата се занимават с наркотици, тъй като в малкия град това веднага се набива на очи.

Нападението над паметника, който се намира в т.нар. Алея на хановете в центъра на града, е заснето от камери на общината. Извършителят е установен от общински охранители, но до днес от тях не е бил подаден сигнал до полицията.

Макар и към момента да не е доказано, читателите ни от град Левски смятат, че мотивът за рушенето на паметника е омраза към всичко българско. Те искат да се изясни дали македонецът има и второ – българско гражданство, което да му бъде отнето, както и да плати щетите, тъй като паметникът на Хан Аспарух е направен с дарения.

Паметникът е бил съборен, но още в неделя хора от общината са го изправили на металните му подпори. До него има и паметник на Хан Кубрат и рода Дуло и се смята, че не бива да се пристъпва в земята под цялата Алея на хановете, защото е свята – там е заровена капсула с пръст от гроба на Хан Кубрат - основателят на Велика България.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България