Силвия и Елица Касабови: Програмата на д-р Емилова изпълва живота с радост

Майката и дъщерята пристигнали от Калифорния заради плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

За Елица Касабова пътуването по света е сред любимите неща, когато успее да отдели време в натоварения си график. Заминала е в САЩ със семейството си преди 19 години и работи в Американските авиолинии. Младата жена е завършила лингвистика с италиански, френски и испански. Усъвършенствала езиците в съответните европейски държави, има и преподавателски стаж. Учила е сама есперанто, сега се заела с японски. Казва, че най-труден за усвояване е езикът на собственото ни тяло, но когато се намери учител като д-р Емилова, всичко става лесно и с радост.

Елица никога не прекалявала с храната. Консумирала по-ограничено месо, предпочитала млечни и тестени храни, пиела големи количества прясно мляко. Заради обездвижване и стрес обаче започнала да трупа килограми. Тръгнала на фитнес и плуване, но без ефект върху фигурата. Когато кантарът показал 125 кг при ръст 172 см, сериозно се замислила за здравето си. Често се появявали болки в ставите, бърза умора и отпадналост. Елица се измъчвала от главоболие, получавала силно сърцебиене при психическо натоварване, интуицията є подсказвала, че има потребност от цялостно пречистване на организма.

Казва, че не се е поставяла в категорията много болни хора, но усетила необходимостта от промяна в целия си стил на живот. Най-верен привърженик на идеята си за промяна Елица открила в лицето на майка си Силвия. Двете имали близки познати българки в Калифорния, които от години посещавали медицинския център на д-р Емилова. Виждали удивителната промяна във външния им вид, излъчването и отличния тонус и след всяко тяхно връщане от България разпитвали за подробности от програмата. Елица твърди, че освен по-здрави и с по-висок дух, тези жени се връщали и все по-разхубавени. А това било още един стимул да се доверят на плодолечението.

Младата нашенка споделя, че имала известен страх от глада и не била сигурна как ще се справи и дали няма да скучае при престоя в медицинския център. Още в първите два дни разбрала, че не огладняваш, защото през 2 часа приемаш плодове, прясно изцедени сокове или чай с мед. А всеки ден е толкова наситен с лекции, екскурзии, танци, народни хора, различни видове гимнастика, че дори понякога не остава време да се посети всичко, организирано от екипа на лекарката.

Елица бързо се усетила заредена, будела се отпочинала и бодра. Разделила се с първите 7 кг за броени дни и с удоволствие изминавала всекидневно големи разстояния по морската ивица, спазвайки съвета на д-р Емилова да се набавя жизнена енергия прана в огромни количества. Резултатите от подробните лабораторни и инструментални изследвания показали, че диагностицирания в медицинския център уголемен и омазнен черен дроб на младата жена е намалил размерите си.

Програмата е удивителна- така с една дума Елица описва впечатленията си. Към оценката на дъщеря си майката Силвия прибавя и преживяната изненада, че има място на света, където пациентът може да се почувства много специален, без болничен стрес и натрапени съвети. Лекарката е успяла да създаде кът на хармония с природата и не се щади да дава съвети на всекиго, за да го окрили по пътя на промяната. Според Силвия е жалко, че в центъра има много посетители от цял свят, а българите не са достатъчно информирани за невероятните ефекти от плодолечението. Всеки лев, инвестиран в здраве, се възвръща многократно и ни спестява митарства из болниците, мъчителни процедури и скъпи медикаменти, убедена е тя.

На 70 години Силвия продължава да работи като оптик. Професията усвоила в САЩ, у нас е била медицинска сестра във водещи столични болници, има ръководен опит в социалната сфера. Не прекалявала с храни, не пазила и диети. Приемала много плодове и зеленчуци, но и тестени и млечни храни. Често приготвяла постни супи, а за съпруга- почитател на месото, прибавяла нещо по негов вкус.

От около година обаче и той започнал да се приобщава към кухнята с ограничени веднъж седмично месни продукти, защото получил подагра и диабет и се стреснал сериозно. Семейството оставило в миналото любимите кексове и баници, пържените картофки, намалили солта и приемали повече пресни салати. В последните години от обездвижване Силвия натрупала 98 кг при ръст 153 см. Чувствала се некомфортно, имала бъбречни кризи с изхвърляне на уратни камъни, увеличен и силно омазнен черен дроб, високо кръвно налягане, пристъпи на световъртеж и др. Преди 11 години претърпяла операции за смяна на двете коленни стави.

В медицинския център дошла с цяла торбичка медикаменти, които приемала всеки ден от години. За дни всички лекарства били спрени от д-р Емилова при денонощно наблюдение. Свалила и първите 6 кг и не можела да се нарадва на постигнатото. Жената нямала оплаквания, чувствала се окрилена и сигурна от специалното внимание на лекарката. Бързо се убедила, че това е стилът на екипа- да направи така, че всеки пациенти да е обграден с всеотдайна грижа.

Споделя, че сутрешните лекции са за нея истинско училище по здравословен живот, за който всеки мечтае, но не открива своя учител, или не му достига воля да се раздели с вредните навици. Д-р Емилова успява да обясни сложни теми по най-достъпен начин и да подкрепи твърденията си с конкретни случаи от дългогодишна практика. Много от постиженията є изглеждат невероятни, но са факт, получил признание в най-далечни точки на света. Докато планирала идването с дъщерята в България /през октомври 2019 г./, Силвия получила по интернет видео от своя приятелка, също живееща в САЩ. Какво било удивлението є да чуе, че пастор от местна енория съветвал хората в храма да изберат лечението с плодове по природните методи на... българката д-р Емилова. За нея научил от дългогодишна нейна пациентка, избавила се от нелечими, според официалната медицина, болести.

Силвия имала впечатляващо подобрение от програмата на плодове, чай и мед и я приложила без никакви оплаквания. Важно според нея е да се приеме със съзнание и вяра възможния път на живот без страдания и безброй лекарства, който се открива от д-р Емилова.

Майка и дъщеря са били за 11 дни в центъра, тъй като не могат да си осигурят по-големи отпуски, и в дома си продължили до 20. Захранвали се по индивидуална схема. Продължават с промените в семейното меню и планират да дойдат отново специално за следващ период на захранване, за да усвоят още тънкости от богатия опит, до който вече са се докоснали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве